Filiżanka kawy z masłem, czyli kawy kuloodpornej (bulletproof coffee)

Bulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa, która podkręca metabolizm! Jak działa kawa z masłem?

To nie jest zwykła kawa. “Bulletproof coffee”, czyli kuloodporna kawa nie tylko zapewnia energię na wiele godzin, ale też syci i wpływa pozytywnie na utratę wagi! Lista jej pozostałych walorów jest naprawdę długa. Sprawdź, jak działa kawa z masłem!

Co to jest kawa kuloodporna, czyli Bulletproof coffee

Tzw. „kuloodporna kawa” cieszy się coraz większą popularnością w świecie fitnessu – jej zwolenniczką jest między innymi Anna Lewandowska. Lista korzyści płynących z picia Bulletproof coffee wydaje się nie kończyć.

Skąd pochodzi kawa kuloodporna?

Autorem przepisu jest podróżnik Dave Asprey, który zainspirowany swoją podróżą w Tybecie postanowił spopularyzować panujący tam zwyczaj picia napojów z dodatkiem tłuszczu. Sekretnymi składnikami tej niezwykłej kawy są: olej kokosowy i masło, które sprawiają, że kawa ta nie tylko pobudza, ale i syci i dodaje energii na długie godziny, a także podkręca metabolizm. „Bulletproof coffee” polecana jest dla osób uprawiających sport, a zwłaszcza tych, które preferują poranną aktywność i niekoniecznie chcą jeść przed treningiem obfite śniadanie.

Kuloodporna kawa – kawa z masłem: przepis na jedną porcję

  • 1 filiżanka kawy
  • 1-2 łyżeczek masła lub masła klarowanego
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego

Opcjonalnie:

  • cukier
  • szczypta cynamonu lub kardamonu
  • mleko krowie lub roślinne

Jak zrobić kawę z masłem?

Przygotowanie jest banalnie proste – do filiżanki z kawą dodajemy masło i olej oraz inne dowolne dodatki, mieszamy… I gotowe!

Nie może ona oczywiście być alternatywą dla pełnowartościowego posiłku, ale znakomicie sprawdza się jako solidna porcja energii, gdy akurat na takowy nie mamy czasu lub ochoty.

Chcesz schudnąć? Pij kawę z masłem!

Mocna kawa potrafi sprawić, że jesteśmy w stanie spalić mnóstwo kalorii w krótkim czasie. Jednak po dodaniu do niej masła, efekt ulega znacznemu wzmocnieniu. Kawa z masłem przyspiesza metabolizm, daje energię i do tego w odróżnieniu od zwykłej kawy, nie powoduje szybkiego uczucia głodu i zmęczenia. Według ekspertów, najważniejsze w piciu kawy jest nasze samopoczucie po dwóch godzinach od jej spożycia.

Dodając masła, pamiętaj by używać tylko niesolonego, naturalnego i niekonserwowanego masła z krowiego mleka. To właśnie ono zapewnia najlepsze rezultaty. Ta receptura nie jest żadną nowością –  kawa z masłem to podstawowy napój do śniadania w Tybecie!

Kuloodporna kawa, która podkręca metabolizm! Sprawdź, jak ją przygotować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *