Ciasto piernikowe: Jak upiec idealny piernik

Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. W Polsce pierwszy piernik powstał w Krakowie, a jego nazwa wywodzi się od od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pierzyna. Niezależnie od miejsca pochodzenia ciasto piernikowe ma kilka cech charakterystycznych.

Ciasto piernikowe – domek z piernika. Tradycyjna dekoracja na Boże Narodzenie

Ciasto piernikowe – co je wyróżnia

Istnieją różne rodzaje ciasta piernikowego jednak ich wspólne cechy to ciemny kolor, ciężka konsystencja, dodatek miodu i specjalnych przypraw korzennych – cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu. Dla uzyskania idealnego ciemnego zabarwienia często dodaje się karmel. Charakterystyczny smak pierniki zawdzięczają także dodatkowi środka spulchniającego, którym najczęściej jest soda oczyszczona. Po zarobieniu ciasta na piernik należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby dojrzało.

Piernik tradycyjny piecze się na Święta Bożego Narodzenia, jednak dobry piernik jest ciastem mile widzianym przez cały rok. Aby pierniki były gotowe na Boże Narodzenie tradycyjnie ciasto zarabia się po tuż Andrzejkach.

W Europie tradycja pieczenia świątecznych pierników, poza Polską, przetrwałą także w Niemczech – Bremie, Monachium, Norymberdze (słynne pierniki norymberskie), a także w Amsterdamie, Liège, Ostendzie, Pardubicach i Kłajpedzie,

Przepis na ciasto piernikowe

300 g miodu
100 g cukru
jedno opakowanie przyprawy do piernika
500 g mąki
3 jajka
50 g tłuszczu
jedna łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
100 g orzechów
10 g tłuszczu do smarowania blachy
20 g tartej bułki tartej

Jedną łyżkę cukru rozprowadzić trzema łyżkami stołowymi wody i przygotować karmel. Trzeba uważać żeby go nie przypalić. Do gotowego karmelu dodać miód i rozpuścić. Do ciepłego miodu dodać tłuszcz i wszystko wymieszać. Przygotować blachę do pieczenia piernika – posmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikowę oraz stopiony przestudzony miód z tłuszczem oraz jajka. Ciasto wyrobić mocno drewnianą łyżką lub mikserem. Na końcu dodać posiekane orzechy i mleko. Wszystko wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej blachy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 – 55 minut ciasto. Gotowy piernik wyjąć z blachy po przestudzeniu. Zawinąć w lnianą ściereczkę i przechowywać w zamkniętym pojemniku w zimnym miejscu ok. 2 tyg, aby piernik nabrał wilgoci. Przed podaniem można polukrować, przełożyć powidłami lub polać czekoladą.

 

Napisz, co o tym myślisz?