Czerstwe pieczywo: jak przywrócić świeżość chleba lub bułek

Prawie w każdej kuchni czasami znajduje się czerstwe pieczywo. Jak się okazuje, wcale nie trzeba marnować takiego chleba lub bułek, ponieważ w prosty sposób można przywrócić im świeżość.

Czerstwe pieczywo – jak wykorzystać podsuszony chleb i bułki

Jak odświeżyć czerstwy chleb

Podsuszony chleb świetnie smakuje po odświeżeniu go w piekarniku. Czerstwy bochenek wystarczy owinąć w wilgotną ściereczkę i włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Po takim zabiegu chleb jest gorący, chrupiący i smakuje jak ten przyniesiony prosto z piekarni.

Drugą sprawdzoną metodą na wykorzystanie podsuszonego chleba to zwykły toster. Jeżeli mamy kromki podsuszonego chleba wykorzystajmy je jako tosty. Takie ciepłe kanapki są pyszne na słodko i na ostro, niezależnie od tego jaki rodzaj chleba wykorzystamy do ich przygotowania.

Jak wykorzystać czerstwe bułki

Można także odświeżyć czerstwe bułki. Sprawdzą się idealnie jako baza do tostów francuskich lub zapiekanek. Wystarczy przekroić je na połówki, posmarować masłem lub dobrą oliwą, dodać wędlinę, mozzarellę, ser żółty lub pleśniowy albo inne dodatki, które znajdziemy w lodówce. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika na ok. 20 – 30 minut i ciepła kolacja lub śniadanie gotowe!

Z czerstwych bułek można oczywiście przygotować domową bułkę tartą. Sprawdzi się idealnie jako panierka lub dodatek do mielonego mięsa oraz wypieków. Jeżeli bułkę będziemy wykorzystywać do słodkich potraw powinna być przygotowana z pieczywa pszennego, natomiast do panierowanie mięsa z powodzeniem możemy używać bułki razowej lub nawet z ziarnami.

Napisz, co o tym myślisz?