Duszone jabłka do szarlotki

Szarlotki i jabłeczniki można piec według dwóch metod – z surowymi jabłkami lub z jabłkami wcześniej uduszonymi z cukrem i przyprawami. Oczywiście są zwolennicy każdej z metod. Dla tych, którzy lubią jabłka podduszone podajemy przepis na pyszne jabłka do szarlotki.

Duszone jabłka do szarlotki

Na standardową blachę do szarlotki i porcję ciasta z ok. 30-40 dag mąki potrzebne jest nadzienie z ok. 2 kg jabłek.

Składniki na nadzienie jabłkowe do szarlotki

  • 2 kg jabłek – najlepiej szarej renety lub antonówek
  • 1-2 kawałków kory cynamonowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • kilka łyżek cukru do smaku – można użyć cukru białego lub brązowego demerara

Najlepsze przepisy na ciasto z jabłkami: szarlotka z Podkarpacia, szarlotka babci, szarlotka pod pierzynką

Jabłka wypłukać i wysuszyć. Najlepiej wykorzystać odmiany szara reneta lub antonówka, ale świetnie sprawdzą się też inne jabłka starych odmian zebrane w zdziczałym sadzie lub ogrodzie. Do szarlotek i jabłeczników doskonale nadają się wszelkie kwaśne i twarde odmiany jabłek. Owoce należy obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Resztki owoców (skórki, gniazda nasienne) można wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego.

W rondlu podgrzać ok. pół szklanki wody i wsypać tam jabłka oraz cynamon. Lekko je poddusić. Następnie dodać cukier waniliowy lub wanilię oraz dosłodzić mus do smaku. Wszystko dusić ok. 10 minut. Czas gotowania uzależniony jest od gatunku jabłek. Gdy jabłka wystygną można wykładać je na podpieczony spód szarlotki. Jabłka można te przechowywać w słoikach po spasteryzowaniu.

Napisz, co o tym myślisz?