Esencja waniliowa to sekret wielu wspaniałych słodkich wypieków i deserów. Dawniej w naszej kuchni królował cukier waniliowy, ostatnio jednak w przepisach coraz częściej pojawia się właśnie esencja waniliowa. Oczywiście ekstrakt z wanilii można kupić w sklepie, jednak esencję można zrobić samemu w domu.

Esencja waniliowa – składniki
Mała butelka brandy (250 ml)
Kilka lasek wanilii (minimum 8, ale im więcej tym lepiej)
Przygotowanie domowego ekstraktu waniliowego jest niezwykle proste. Do butelki z brandy wkładamy laski wanilii, zakręcamy i czekamy minimum miesiąc. Po tym czasie możemy używać naszej esencji. Oczywiście w miarę wykorzystywania płynu dolewamy brandy i dokładamy kolejne laski wanilii. Taka esencja świetnie nadaje się do wypieków i maślanych kremów. Brandy doskonale podkreśla aromat wanilii.
Oto kilka przepisów z wykorzystaniem domowego ekstraktu z wanilii: