Esencja waniliowa to sekret wielu wspaniałych słodkich wypieków i deserów. Dawniej w naszej kuchni królował cukier waniliowy, ostatnio jednak w przepisach coraz częściej pojawia się właśnie esencja waniliowa. Oczywiście ekstrakt z wanilii można kupić w sklepie, jednak esencję można zrobić samemu w domu. Sprawdź, jak zrobić esencję waniliową w domu.
Domowa esencja waniliowa – składniki
- Mała butelka brandy (250 ml)
- Kilka lasek wanilii (minimum 8, ale im więcej tym lepiej)
Przygotowanie domowego ekstraktu z wanilii
Przygotowanie domowego ekstraktu waniliowego jest niezwykle proste.
- Do butelki z brandy wkładamy laski wanilii, zakręcamy i czekamy minimum miesiąc.
- Co kilka dnia warto wstrząsnąć butelką z domową esencją waniliową.
Po tym czasie możemy używać naszej esencji. Oczywiście w miarę wykorzystywania płynu dolewamy brandy i dokładamy kolejne laski wanilii. Taka esencja świetnie nadaje się do wypieków (serników, ciasta drożdżowego, biszkoptów), deserów i maślanych kremów. Brandy doskonale podkreśla aromat wanilii.
Esencję waniliową można także przygotować z dodatkiem innego alkoholu wysokoprocentowego. Ekstrakt waniliowy można przygotować także w oparciu o biały lub brązowy rum lub czystą wódkę. Dobór alkoholu zależy tylko od naszych indywidualnych upodobań smakowych.
Oto kilka przepisów z wykorzystaniem domowego ekstraktu z wanilii:
Tort waniliowo-czekoladowy z bezą i borówkami, Chleb bananowy z orzechami laskowymi i czekoladą (banana bread), Kapkejki z kremem waniliowym.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.