Idealny chrust: Jak usmażyć doskonałe faworki

Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach – takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Często zdarza się, że chrusty kupione w sklepie są ciężkie, twarde i bardzo tłuste – a powinno być dokładnie odwrotnie. Domowe faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel o grubym dnie lub frytownica i odpowiednio nagrzany tłuszcz!

Przepis na idealny chrust

Idealny chrust – potrzebne składniki

2 niepełne szklanki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka + 2 żółtka
1 łyżka mocnego alkoholu – spirytusu lub rumu
Szczypta soli
Cukier puder do posypania
Tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec, chociaż może być też olej rzepakowy
Plasterki surowego ziemniaka
Płaski rondel o grubym dnie o średnicy minimum 15 cm

Karnawałowy chrust – wykonanie

Mąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkować – najlepiej w kształt prostokąta. Im ciasto będzie cieńsze – tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 – 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 – 12 cm. Ważne, żeby długość faworków  była mniejsza niż średnica rondla do smażenia. Na środku każdego paska trzeba wykonać podłużne nacięcie o długości ok. 2 cm. Przez to nacięcie trzeba przełożyć jeden koniec faworka i lekko pociągnąć, tak aby faworek miał charakterystyczny kształt.

W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec lub olej. Powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni. Do tłuszczu warto wrzucać po jednym plasterku surowego ziemniaka i wymieniać je w momencie, gdy takie frytki zrobią się ciemnobrązowe. Chrusty wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na jasno-złoto po obydwu stronach. Usmażone ciastka odsączyć z tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem.

 

Przepis na chrust znaleziono w Google wpisując między innymi:

  • Jak zrobić chrust
  • Przepis na chrust
  • Chrust na karnawał
  • Faworki jak upiec
  • Jak zrobić faworki
  • Faworki przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *