Jak kisić ogórki, żeby były twarde i jędrne

Kiszone ogórki to tradycyjny specjał kuchni polskiej. Są pyszne, zdrowe i jak każda kiszonka zwierają wiele cennych składników. Najlepsze są te chrupkie i jędrne po zakiszeniu. Poradzimy, jak kisić ogórki, żeby były twarde i jędrne.

Przepis na najlepsze kiszone ogórki

Kiszone ogórki to klasyka kuchni polskiej. Są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, a także idealnym składnikiem na zupę ogórkową. Nie zawsze jednak kiszone ogórki wychodzą twarde i jędrne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na zakiszenie idealnych ogórków. Przede wszystkim potrzebujemy dobrych jakościowo ogórków, najlepiej żeby nie były pryskane i pochodziły z naszego ogrodu!

Oto przepis na najlepsze kiszone ogórki na świecie!

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych (podobnej wielkości)
  • kilka gałązek kopru z baldachami kwiatowymi
  • 2 główki polskiego czosnku, podzielonego na ząbki i obranego
  • 2 korzenie chrzanu
  • kilka liści porzeczki, dębu lub winogron (po jednym do każdego słoika)
  • 2 litry gorącej wody
  • 2 łyżki soli kuchennej

Ogórki umieścić w misce z wodą, dokładnie umyć z piasku i ziemi oraz oczyścić z resztek kwiatów. Układać ciasno w dużych słoikach. Do każdego słoika wkładać po 2-3 ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gałązki kopru razem z kwiatami i liście porzeczek, winogron lub dębu. Słoiki zalewać gorącą, osoloną wodą. Ogórki muszą być tak ułożone, żeby woda je całkowicie zakrywała. Zakręcone słoiki ustawiać denkiem do góry.

Napisz, co o tym myślisz?