Kisszenie ogórków - jak kisić ogórki, żeby były twarde

Jak kisić ogórki, żeby były twarde i chrupiące

Kiszone ogórki to tradycyjny specjał kuchni polskiej. Są pyszne, zdrowe i jak każda kiszonka zwierają wiele cennych składników. Najlepsze są te chrupkie i jędrne po zakiszeniu. Poradzimy, jak kisić ogórki, żeby były twarde, chrupiące i jędrne.

Kiszenie ogórków — zdrowy sposób przygotowania przetworów

Kiszone ogórki to klasyka kuchni polskiej. Są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, surówek, ryb, a także idealnym składnikiem na zupę ogórkową. Nie zawsze jednak kiszone ogórki wychodzą twarde i jędrne. Co gorsza, zdarza się, że ogórki są puste w środku lub bardzo miękkie.

Twarde ogórki kiszone. Jak to zrobić?

Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na zakiszenie idealnych ogórków – twardych i chrupiących. Przede wszystkim potrzebujemy dobrych jakościowo ogórków, najlepiej, żeby nie były pryskane i pochodziły z naszego ogrodu! Do kiszenia ogórków niezbędne są także: czosnek, koper, korzeń chrzanu, sól kamienna – koniecznie niejodowana i tajemniczy składnik, który pomoże zachować twardość warzyw!

Kiszone ogórki - niezbędne dodatki - koper, czosnek, chrzan
Kiszone ogórki – niezbędne dodatki – koper, czosnek, chrzan

Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

Istnieje kilka kuchennych trików, które pomogą zachować twardość ogórków po zakiszeniu. Podstawą są oczywiście dobre, świeże ogórki, ale można także wspomagać się dodatkami! Są to liście drzew oraz krzewów!

Do kiszenia ogórków można dodawać liście:

  • czerwonej i czarnej porzeczki
  • dębu
  • winogron
  • wiśni
  • malin

Dodatek liści nie tylko pomaga w zachowaniu twardości i jędrności ogórków, ale także podnosi ich walory smakowe. Liście porzeczki, wiśni, winogron lub malin nadają kiszonym ogórkom wyjątkowy, lekko owocowy, wytrawny smak.

TIP na zakiszenie twardych ogórków

Żeby ogórki zachowały jędrność w czasie kiszenia i nie “wypiły” zbyt dużo solanki ze słoików, warto przed zakiszeniem moczyć je ok. godziny z zimnej wodzie.

Oto przepis na najlepsze kiszone ogórki na świecie!

Istnieje wiele przepisów na kiszenie ogórków, ale często jest tak, że im mniej skomplikowana receptura, tym lepszy efekt. Tak jest również w przypadku kiszenia ogórków. Sprawdź przepis na chrupiące ogórki kiszone. Oto niezbędne składniki:

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych (podobnej wielkości)
  • kilka gałązek kopru z baldachami kwiatowymi
  • 2 główki polskiego czosnku, podzielonego na ząbki i obranego
  • 2 korzenie chrzanu
  • kilka liści porzeczki, dębu lub winogron (po jednym do każdego słoika)
  • 2 litry gorącej wody
  • 2 łyżki soli kuchennej niejodowanej (może być kamienna lub morska) 

Ogórki umieszczamy w misce z wodą, dokładnie myjemy z piasku i ziemi oraz oczyszczamy z resztek kwiatów. Następnie moczymy ogórki kilka godzin w zimnej, czystej wodzie.

Tak przygotowane ogórki układamy ciasno w dużych słoikach – litrowych lub półlitrowych. Ważne, żeby słoiki miały szerokie otwory – wówczas łatwiej ułożyć ogórki oraz później je wyciągnąć. Do każdego słoika wkładamy po 3-4 ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gałązki kopru razem z kwiatami i liście porzeczek, winogron, wiśni lub dębu. Ogórki w słoikach zalewamy gorącą, osoloną wodą1 łyżka soli na litr wody. Ogórki muszą być tak ułożone, żeby woda je całkowicie zakrywała. Zakręcone, gorące słoiki ustawiamy denkiem do góry. Gdy wystygną, ustawiamy je ponownie we właściwej pozycji.

Sprawdź, jak wyparzać słoiki na przetwory

Kiszone ogórki w słoikach
Przepis na najlepsze kiszone ogórki

Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku

Namoczenie ogórków pomoże także w zachowaniu miąższu ogórków i dzięki temu kiszone ogórki nie będą puste w środku. Warto także ciasno upchać je w słoikach – ogórki najlepiej układać pionowo wokół ścianek, a następnie szczelnie wypełnić środek. Na wierzch możemy położyć małego ogórka poziomo.

Tak zakiszone ogórki powinny stać kilka dni w ciepłym miejscu (np. w kuchni), aby rozpoczął się proces fermentacji. W tym czasie słoiki z ogórkami mogą “syczeć” lub “kipieć” – wszystko to zasługa bakterii, które zainicjowały proces kiszenia. Gdy gwałtowna fermentacja dobiegnie końca, słoiki możemy przenieść do chłodnego, ciemnego miejsca, gdzie spokojnie będą czekały do zimy.

Jak zakisić ogórki małosolne

Jak zrobić ogórki małosolne? Ogórki do kiszenia przygotowujemy w ten sam sposób – myjemy je, oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie. Następnie układamy je w dużym słoju lub garnku z kamionki lub porcelitowym. Dodajemy koper, czosnek oraz chrzan – choć nie jest on konieczny. Wszystko zalewamy gorącą solanką, przygotowaną wg proporcji łyżka soli na litr wody. Płyn musi całkowicie przykryć warzywa. Ogórki przykrywamy talerzykiem i dociskamy np. filiżanką. Zostawiamy w temperaturze pokojowej.

Pierwsze ogórki powinny być gotowe po dwóch lub trzech dniach. Jeżeli nie zjemy wszystkich ogórków w ciągu tygodnia, pozostałe warto przełożyć do mniejszego słoika i przechowywać w lodówce, aby przerwać proces fermentacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *