Zielone szparagi - rarytas w kuchni

Jak kupować i przyrządzać szparagi?

Szparagi są pyszne, zdrowe, a te najlepsze – prosto z pola, dostępne są jedynie w maju i czerwcu. Dlatego szparagi są szczególnie popularne wiosną. Zielone czy białe? Obierane czy ze skórką? Surowe czy gotowane? Poradzimy, jak kupić i przyrządzać szparagi, żeby były naprawdę pyszne!

Maj to sezon na szparagi – jak kupować i przyrządzać szparagi

Jak kupować szparagi?

Kupując szparagi warto dokładnie przyglądnąć się ich główkom oraz dolnej części łodyg, które powinny być białe – bez zażółceń i szarości. Główki białych szparagów muszą być jędrne i zbite. Natomiast w przypadku zielonych mogą być bardziej luźne. Szparagi szybko tracą świeżość i są bardziej delikatne niż te białe. Dlatego w tym przypadku musimy szczególną uwagę zwracać na ich jakość i kupować tylko te naprawdę świeże i jędrne.

Jak przyrządzać szparagi?

Szparagi dokładnie płuczemy z piasku. Najlepiej umieścić je w dużym naczyniu i dokładnie wypłukać, kilka razy zmieniając wodę. Białe szparagi należy obrać z cienkiej skórki. Zielone są bardziej delikatne i nie wymagają obierania. Dolną, twardą część łodygi należy odciąć lub odłamać. Tak przygotowane warzywa wiążemy w pęczki i gotujemy ok. 15 – 20 min. w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Do gotowania warto wybrać wąski, wysoki garnek tak, żeby szparagi stały w nim pionowa, a główki wystawały ponad powierzchnię wody. Szczyty są bardzo delikatne i nie powinny być rozgotowane.

Tak ugotowane szparagi wspaniale smakują polane roztopionym masłem. Jeżeli warzywa mają być zapiekane trzeba gotować je krócej, ok. 10 – 15 minut, tak żeby były lekko twarde.

Sprawdź doskonałe przepisy ze szparagami! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *