Marynowane grzyby to przysmak znany od lat. Oczywiście można kupić je w supermarkecie, ale można także zamarynować samodzielnie zebrane grzyby w domu. Poradzimy, jak marynować grzyby!
Spis treści
Jak marynować grzyby leśne
Marynowanie nie jest czasochłonne, a takie grzybki będą świetnym dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, sałatek czy zimnych sosów. Poniżej poradzimy, jak marynować grzyby.
Sprawdź, jak suszyć grzyby w piekarniku
Do marynowania nadają się prawdziwki (borowiki), rydze, podgrzybki, maślaki, kozaki, gąski i opieńki. Każdy gatunek grzybów należy marynować oddzielnie. Najlepsze są małe grzybki, które marynuje się w całości. Większe okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski.
Grzyby w occie krok po kroku
Przed marynowaniem grzyby czyścimy z piasku i liści, przycinamy trzonki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość wody z dodatkiem soli oraz cebuli (wystarczy przekroić cebulę na połówki). Do wrzątku wrzucamy grzyby i gotujemy ok. 15 min. Grzyby odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Cebulę wyrzucamy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową (przepis) – słoiki dokładnie zakręcamy.
Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami, układamy tam słoiki z grzybkami i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła słoiki. Garnek stawiamy na kuchence, doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy nasze przetwory ok. 25 min. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Po ostygnięciu grzybki są gotowe na zimę!
Czy marynowane grzyby są zdrowe?
Grzyby marynowane są niewskazane dla dzieci i ludzi chorych (szczególnie z problemami żołądkowymi), ze względu na zawartość kwasu octowego. Dawniej dodawano do marynat dość znaczne ilości octu, który był środkiem konserwującym. Obecnie zaleca się stosowanie niewielkich ilości octu, tylko do zakwaszenia, a jako zabieg konserwujący stosuje się pasteryzację.
Artykuł o marynowaniu grzybów znaleziono w wyszukiwarce Google dzięki zapytaniom:
- jak zrobić grzyby marynowane
- jak zamarynować grzyby
- grzybki marynowane
- grzybki w marynacie
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.