Jak mrozić owoce sezonowe. Mrożenie owoców krok po kroku

Mrożenie letnich owoców to świetny sposób zachowania tych smakołyków na zimę. Mrozić można wszelkie owoce jagodowe, czyli jeżyny, borówki, truskawki, poziomki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, żurawinę oraz wiśnie, czereśnie i śliwki. Poradzimy, jak mrozić owoce w zamrażalniku!

Mrożone owoce to wspomnienie lata w środku zimy. Można kupić gotowe mrożonki praktycznie w każdym sklepie, ale można też przygotować je w domu, wykorzystując własne zbiory lub owoce od zaprzyjaźnionego plantatora lub rolnika. Mrożona owoce można wykorzystywać do wypieków, deserów, jako dodatek do drinków czy mlecznych koktajli.

Jak mrozić owoce sezonowe? 

Owoce przeznaczone do mrożenie muszą być dojrzałe i pozbawione uszkodzeń, najlepiej żeby pochodziły z gospodarstw ekologicznych, z lasu lub własnego ogródka.

Owoce przeznaczone do mrożenia myjemy i osączamy na durszlaku lub papierowym ręczniku. Następnie oczyszczamy je z szypułek lub łodyżek, natomiast wiśnie, czereśnie oraz śliwy warto pozbawić pestek, czyli wydrylować.

Jak pozbyć się robaków z malin lub jeżyn

Maliny lub jeżyny przed mrożeniem warto na kilkanaście minut zanurzyć w wodzie z solą, aby pozbyć ewentualnych niechcianych lokatorów, czyli tak zwanych robaków. W rzeczywistości są to larwy owadów żerujące w owocach.

Oczyszczone, wysuszone oraz wydrylowane owoce układamy na specjalnych tackach do mrożenia, które są w niektórych lodówkach. Jeżeli nie mamy takiego wyposażenia, owoce układamy na plastikowej tacy wyłożonej papierem do pieczenia. WAŻNE! Owoce nie mogą się dotykać.

Tak przygotowane tace wkładamy do zamrażalnika i mrozimy minimum 12 godz. Następnie zamrożone wsypujemy szybko  do pudełek lub torebek do mrożenia i z powrotem do zamrażalnika. Gotowe! Mrożone owoce czekają na zimę.

Mrożone maliny i truskawki - jak mrozić owoce

Poradzimy, jak mrozić owoce:

Ze wstępnie zamrożonych owoców możemy przygotować mieszanki kompotowe lub na crumble. Wówczas łączymy różne rodzaje owoców i ostatecznie zamrażamy je w jednym pojemniku. Dzięki temu zimą mamy gotowe mieszanki np. owoców leśnych, wiśni z borówkami lub maliny i jeżyny.

Sprawdź przepis na FIT lody jogurtowe z mrożonymi owocami!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.