Jak mrozić śliwki

Wrzesień to idealna pora na mrożenie owoców późnego lata, w tym śliwek. To właśnie na przełomie września i października mamy obfitość śliwek węgierek, które są bardzo słodkie i idealnie nadają się do zamrożenia. Oczywiście, mrożone śliwki można kupić praktycznie w każdym sklepie, ale można też przygotować je w domu. Poradzimy, jak mrozić śliwki!

Jak mrozić śliwki
Jak mrozić śliwki

Jak mrozić śliwki w domu?

Do mrożenia najlepiej wybrać śliwki słodkie, najlepsze będą węgierki. Ale można też mrozić śliwki żółte np. renklody. Śliwki przeznaczone do mrożenie muszą być dojrzałe i pozbawione uszkodzeń. Owoce umyć, pozbawić ogonków, osączyć na sicie, a następnie pozbawić z pestek. Najlepiej śliwki drylować tak, żeby nie przeciąć oowocu na dwie połówki, leczy by pozostały złączone jednym bokiem.

Tak przygotowane śliwki układamy skórką do spodu na specjalnych tackach do mrożenia, które są niektórych lodówkach. Jeżeli nie mamy takiego wyposażenia, owoce układamy na plastikowej desce wyłożonej papierem do pieczenia. WAŻNE! Owoce nie mogą się dotykać. Tace wkładamy do zamrażalnika i mrozimy minimum 12 godz. Następnie zamrożone śliwki wsypujemy do pudełek lub torebek do mrożenia i ponownie wkładamy do zamrażalnika. Gotowe!

Mrożone śliwki idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju kompotów, sosów do mięs, ciast i innych słodkich wypieków.

Artykuł o mrożeniu śliwek wyszukano w Google wpisując m.in.:

  • mrożone śliwki
  • jak mrozić śliwki na zimę
  • mrożenie śliwek
  • czy można mrozić śliwki
  • jak zamrozić śliwki
  • śliwki mrożenie

Napisz, co o tym myślisz?