Jajka są pyszne, zdrowe i świetnie smakują. Mogą być jedzone same lub jako składnik lub baza innych dań! Ważne, aby właściwie przechowywać jajka, aby nie traciły swojego smaku i wartości odżywczych. Sprawdź, jak przechowywać jajka, aby zachowały świeżość i wszystkie walory odżywcze i smakowe!
Spis treści
Jak przechowywać jajka
Jaj nie należy myć jeśli nie mamy zamiaru przygotować z nich zaraz posiłku, ponieważ usuwa się w ten sposób naturalną osłonę, chroniąca jajka przed zakażeniem i dostępem tlenu.
Świeże jajka powinny leżeć w lodówce węższym końcem w dół, najlepiej na półce przeznaczonej do przechowywania jajek.
Czy jajka muszą być w lodówce?
Uwaga! Jajka nie muszą być trzymane w lodówce! Jajka można przechowywać w pomieszczeniach suchych, ciemnych i chłodnych o temperaturze nieprzekraczającej + 12 stopni C, ale nie niższej od 0 stopni.
W lodowce należy unikać przechowywania jajek we wspólnych komorach z produktami o intensywnym zapachu, który łatwo może przenikać do wnętrza jaja
Jaj nie powinno się przechowywać w pobliżu ziemniaków, jabłek, owoców cytrusowych, orzechów, czosnku, cebuli i serów, ponieważ negatywnie wpływają one na smak jajek.
Sprawdź: Jak ugotować jajko na twardo?, Jak ugotować jajko na miękko?
Jak długo można przechowywać jajka?
Data na opakowaniu jaj kupionych w sklepie („najlepiej spożyć do”) to 28. dzień od daty złożenia jajka przez kurę (o ile hodowca poda prawidłową datę). Najsmaczniejsze są jajka między 3. a 10-14. dniem od dnia złożenia ich przez kurę.
W lodówce jajka mogą być przechowywane nawet do 2 tygodni po podanym na opakowaniu terminie spożycia, jednak tracą dużo na jakości. Świeżych jaj nie powinno się przechowywać w lodówce w oryginalnych opakowaniach, ponieważ nie zawsze są one higieniczne.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.