Jak ugotować ziemniaki

Ziemniaki, kartofle, grule, pyry – to stały element polskiego stołu. Towarzyszą nam od dzieciństwa jako dodatek do mięsa w daniach obiadowych. Jemy je tłuczone, podsmażane, z masełkiem lub jako puree. Nie wszyscy jednak widzą, jak ugotować ziemniaki, aby zachowały smak i wartości odżywcze.

Jak ugotować ziemniaki
Jak ugotować ziemniaki

Jak ugotować ziemniaki

Przed gotowaniem ziemniaki obieramy. Najlepiej aby jednocześnie gotować ziemniaki podobnej wielkości. Jeżeli ziemniaki są niewielkie można od razu włożyć je do garnka, większe warto przekroić na połówki. Tak przygotowane ziemniaki zalewamy zimną wodą tak, aby ledwie je przykrywała i na litr wody sypiemy łyżeczkę soli. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy pod przykryciem. Kiedy woda się zagotuje, możesz delikatnie uchylić pokrywkę i zmniejszyć ogień, aby zapobiec kipieniu. W zależności od wielkości ziemniaków i ich świeżości (świeże gotują się szybciej) czas gotowania to 10-45 minut. Ziemniaki są ugotowane, gdy można w nie z łatwością wbić widelec, a warzywo lekko się rozpada.

Zobacz także:

Jak ugotować kukurydzę
Jak ugotować jajko na miękko?
Jak ugotować jajko na twardo?
Jak zrobić domową bułkę tartą
Jak zrobić masło w domu?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.