Jak upiec brownie

Jak upiec brownie? Przepis na amerykańskie ciasto czekoladowe

Brownie to amerykańskie ciasto czekoladowe. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru brownie. Brownie to miękkie ciasto, które niektórym może kojarzyć się z zakalcem, jednak to ciasto po upieczeniu powinno być właśnie miękkie, prawie lejące w środku. Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy włoskie lub pekany. Oto sprawdzony przepis, jak upiec brownie!

Jak upiec brownie
Jak upiec brownie? Oto sprawdzony przepis

Jak upiec brownie? Składniki na amerykańskie ciasto czekoladowe:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Czekoladę i masło przekładamy do miski i ustawiamy na garnku z gotująca się wodą. Składniki rozpuszczamy na parze i studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa stanie się prawie biała. Wówczas stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, szczyptę soli i śmietankę, a na koniec orzechy włoskie.

Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (albo wysmarowaną masłem). Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170°C.

Brownie świetnie smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *