Jak upiec dynię w piekarniku

Jesień to czas dyni. Przygotowujemy z nich zupy, ciasta, kluseczki. Do wielu przepisów potrzebna jest pieczona dynia. Poradzimy, jak upiec dynię w piekarniku, tak aby nasze dyniowe dania zachwyciły wszystkich.

Dynia to królowa jesieni. Gości na ogrodowych grządkach i na naszych stołach. W sprzedaży pojawia się już wczesną jesienią i można ją kupować aż do końca listopada. W kuchni dynia to prawdziwy kameleon – możemy podawać w wersji słodkiej i wytrawnej. Przygotowujemy się z niej zupy, gulasze warzywne, kluseczki oraz różne słodkie wypieki. Często do przygotowania smakołyku potrzebujemy pieczonej dyni. Oto sprawdzony sposób na pieczenie dyni w piekarniku.

Jak upiec dynię – instrukcja krok po kroku

Pieczona dynia zyskuje wiele walorów smakowych. Warto poświęcić pół godziny na upieczenie tego magicznego warzywa. Dzięki temu przygotujemy niesamowite dania – na słodko i na ostro.

Pieczenie dyni w piekarniku:

  • Dynie przeznaczone do pieczenia dokładnie myjemy.
  • Kroimy je na mniejsze części, szerokości ok 3-4 cm. Uwaga, koniecznie zostawiamy skórkę.
  • Usuwamy miąższ z pestkami.
  • Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu.
  • Tak przygotowaną dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza.
  • Dynię pieczemy ok. pół godziny, czyli do momentu, gdy miąższ dyni będzie miękki. Najlepiej sprawdzić go widelcem – dynia jest gotowa, można w nią z łatwością wbić widelec.
  • Czekamy aż pieczona dynia wystygnie i przygotowujemy kolejne dania.
Pieczona dynia - jak upiec dynię w piekarniku
Dynia upieczona w piekarniku

Jak podawać pieczoną dynię

Pieczona dynia może stanowić samodzielne danie, wystarczy przygotować masło szałwiowe lub masełko czosnkowe i wspaniała przystawka gotowa. Upieczoną dynię oddzielamy od skórki, dodajemy masełko ziołowe i podajemy z bagietką. Smacznego!

Co zrobić z pieczonej dyni

Dynia pieczona w piekarniku może być także bazą wielu pysznych potraw podawanych na słodko i na ostro. Sprawdzi się w wypiekach, zupach, kluskach i przekąskach. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie pieczonej dyni:

Zupa z dyni

Zupa dyniowo to jesienny klasyk, który najczęściej przygotowujemy z dyni duszonej. Dzięki zastosowaniu warzywa pieczonego zupa dyniowa będzie jeszcze lepsza.

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy to wyjątkowe, jesienne ciasto, które zaskakuje smakiem. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser. Będzie smakował wyjątkowo szczególnie w okresie Wszystkich Świętych. 

Hummus z pieczonej dyni

Hummus to pyszna pasta przygotowywana na bazie soczewicy. W jesiennej odsłonie można wzbogacić jej smak o dodatek pieczonej dyni. 

Sposób na pieczenie dyni został wyszukany w Google dzięki zapytaniom:

  • jak piec dynię
  • pieczona dynia
  • pieczenie dyni
  • dynia jak upiec
  • dynia pieczenie w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *