Jak zrobić najlepsze kiszone ogórki

ogorki

Oto przepis na najlepsze kiszone ogórki na świecie!

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • kilka baldachimów kopru
  • 2 główki czosnku, podzielonego na ząbki i obranego
  • 2 korzenie chrzanu
  • Kilka liści porzeczki lub dębu
  • 2 litry gorącej wody
  • 2 łyżki soli kuchennej

Ogórki umyć i oczyścić. Układać ciasno w dużych słoikach. Do każdego słoika wkładać po 2-3 ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gałązki kopru razem z kwiatami i liście porzeczek lub dębu. Słoiki zalewać gorącą, osoloną wodą. Ogórki muszą być tak ułożone, żeby woda je całkowicie zakrywała. Zakręcone słoiki ustawiać denkiem do góry.

Napisz, co o tym myślisz?