Jak zrobić tatara - kalsykę kuchni polskiej

Jak zrobić tatara po polsku?

Tatar to klasyka polskiej kuchni – doskonała wołowina z ostrymi i słonymi dodatkami. Tatara tradycyjnie przyrządza się z surowej polędwicy wołowej – skrobanej, drobno posiekanej lub mielonej, z dodatkiem ogórków konserwowych, marynowanych grzybów, cebuli oraz surowego żółtka. Można dodawać także musztardę, szprotki, Maggi lub sos Worcester. Jeżeli jeszcze nigdy nie przygotowywałeś tego specjału w domu, poradzimy jak zrobić tatara.

Jak zrobić tatara - kalsykę kuchni polskiej
Jak zrobić tatara po polsku? Wystarcza dobre składniki i 5 minut pracy!

Tatar, czyli befsztyk tatarski, to tradycyjne danie polskiej kuchni, jednak idealnie sprawdzi się jako wykwintna przystawka na każdym nowoczesnym przyjęciu. Dla osób nie jedzących mięsa wołowego świetną alternatywą będzie tatar z łososia lub tuńczyka.

Jak zrobić tatara po polsku: niezbędne składniki

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 2 korniszony
  • 1 surowe żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 szprotki lub 1 sardynka (w oleju) z puszki
  • 1 łyżeczka kaparów lub pokrojonych grzybków marynowanych
  • Pół średniej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Mięso zemleć w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Według oryginalnego przepisu, mięso powinno być skrobane. Jeżeli nie dysponujemy maszynką do mięsa, można zamówić zmieloną polędwicę w dobrym sklepie mięsnym. Korniszonki, kapary, cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Zmielone mięso wymieszać z musztardą, korniszonami, cebulą, kaparami oraz rozdrobnionymi widelcem rybami i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Surowe żółtko można dodać do mięsa lub wbić oddzielnie przy podaniu.

Tatar świetne smakuje ze świeżym chlebem – idealny będzie żytni lub pszenno-żytni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *