Kawa mrożona

Składniki potrzebne do przygotowania jednej szklanki kawy mrożonej:

2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej lub filiżanka espressoiced-coffee-2305211_1920
1 lub 2 łyżeczki cukru (według uznania)
100 ml zimnego mleka
150 ml zimnej wody
50 ml wrzątku do kawy rozpuszczalnej
kostki lodu
1 gałka lodów waniliowych / czekoladowych / kawowych / śmietankowych (nie są konieczne)
bita śmietana do dekoracji

Do shakera lub dużego słoika wsypujemy kawę i cukier, wszystko zalewamy gorąca wodą (lub wlewamy zimne espresso). Dodajemy zimną wodę, mleko i wszystko mieszamy. Do szklanki wsypujemy kostki lodu i wlewany kawę. Dodajemy gałkę ulubionych lodów. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Można również posypać wiórkami czekolady lub dodać świeże owoce – truskawki lub jagody.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.