Dojrzałe, żółte banany trzymane w domu szybko brązowieją, skórka pokrywa się ciemnymi plamami, a miąższ staje się przejrzały. Takie przejrzałe owoce tracą swoje walory wizualne oraz smakowe. Jak zatem kupować i przechowywać banany w domu, żeby dłużej cieszyć się ich smakiem oraz pięknym wyglądem?
Jak kupować i przechowywać banany w domu
W sklepie lub na targu warto kupować zielone, nie całkiem dojrzałe banany. Takie owoce dłużej można przechowywać. Gdy chcemy, że banany dojrzały wystarczy umieścić je w foliowym woreczku razem z jabłkiem. Banany dojrzewają gdy poddane są działaniu etylenu, a właśnie ten związek naturalnie wydzielają jabłka.
Uwaga! Bananów nie przechowujemy w lodówce, lecz w temperaturze pokojowej. Jeśli nie chcemy, żeby owoce zbyt szybko dojrzały wystarczy owinąć je folią aluminiową lub spożywczą aby ograniczyć dostęp powietrza. Spowolni to proces dojrzewania.