Majonez bazyliowy – idealny na Wielkanoc

Majonez domowej roboty można wzbogacić o smak bazylii. Połączenie idealne. Na Wielkanoc warto przygotować domowy majonez bazyliowy – będzie idealnym dodatkiem do świątecznego śniadania.

Majonez bazyliowy – przysmak na Wielkanoc

Składniki na majonez bazyliowy:

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 160 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek bazylii

Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy je do naczynia. Do żółtek dodajemy musztardę i ocet. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach, przez około 5 minut, aż uzyskamy kremową konsystencję. Miksujemy przez następne 5 minut, ale już dolewając olej i oliwę (UWAGA!) powoli, wąską strużką. Majonez musi być gładki, błyszczący, jednolity. Przyprawiamy go solą, pieprzem. Dodajemy do niego rozgniecione w osobnym naczyniu listki bazylii.

Taki majonez to idealny dodatek do jajek na twardo, zimnych mięs oraz wędlin! 

Zobacz także: Jajka gotowane w łupinach cebuli, czyli jak zrobić eko pisanki, Jak zrobić domową kiełbasę, Jak zakisić żurek. Tradycyjna receptura na zakwas do żuru, Rzeżucha na Wielkanoc: Jak i kiedy posiać rzeżuchę, aby wyrosła na święta

Napisz, co o tym myślisz?