Marynata octowa do warzyw. Jak zrobić zalewę octową

Marynowanie warzyw to świetna metoda konserwowania ich na zimę. Dzięki marynacie octowej można przygotować warzywne pikle, ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, cebulki, patisony, dynię i kabaczka. Trzeba jednak pamiętać, aby te przysmaki jeść z umiarem, gdyż spożywanie zbyt dużej ilości octu może prowadzić do anemii. Marynata octowa nie jest wskazana dla dzieci, osób starszych, chorych oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Marynata octowa: przepis na 1 litr zalewy

450 ml octu spirytusowego 10%
400 ml wody
5 dag białego cukru
1 łyżeczka soli
Przyprawy: 3 – 4 listków laurowych, 5 – 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 5 goździków, łyżeczka białej gorczycy

Wszystkie składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min. W zależności od przepisu używa się marynaty zimnej lub gorącej. Jeżeli nie zużyjemy całej zalewy nie musimy jej wylewać. Gotową marynatę można przechowywać w zamkniętym słoiku przez kilka tygodni w lodówce.

Z tak przygotowanej marynaty można przyrządzić: ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, pikle z ogórków nasiennych, pikle warzywne (marchewka, kalafiory, fasolka szparagowa, ogórki gruntowe, kukurydze baby), cebulkę marynowaną, grzyby (rydze, maślaki i opieńki), dynię, kabaczka lub patisony w occie.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.