Marynowanie warzyw to świetna metoda konserwowania ich na zimę. Dzięki marynacie octowej można przygotować warzywne pikle, ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, cebulki, patisony, dynię i kabaczka. Trzeba jednak pamiętać, aby te przysmaki jeść z umiarem, gdyż spożywanie zbyt dużej ilości octu może prowadzić do anemii. Marynata octowa nie jest wskazana dla dzieci, osób starszych, chorych oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Marynata octowa: przepis na 1 litr zalewy
450 ml octu spirytusowego 10%
400 ml wody
5 dag białego cukru
1 łyżeczka soli
Przyprawy: 3 – 4 listków laurowych, 5 – 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 5 goździków, łyżeczka białej gorczycy
Wszystkie składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min. W zależności od przepisu używa się marynaty zimnej lub gorącej. Jeżeli nie zużyjemy całej zalewy nie musimy jej wylewać. Gotową marynatę można przechowywać w zamkniętym słoiku przez kilka tygodni w lodówce.
Z tak przygotowanej marynaty można przyrządzić: ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, pikle z ogórków nasiennych, pikle warzywne (marchewka, kalafiory, fasolka szparagowa, ogórki gruntowe, kukurydze baby), cebulkę marynowaną, grzyby (rydze, maślaki i opieńki), dynię, kabaczka lub patisony w occie.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.