Jak pozbyć się moli spożywczych? Skuteczne metody na mkliki

Mole spożywcze, czyli mkliki mączne to koszmar wielu pań domu. Nagle nie wiadomo skąd, z naszych szafek zaczynają wylatywać szare owady, a w ryżu, kaszy lub orzechach pojawiają się białe, obrzydliwe larwy. Sprawdź sprawdzone metody, jak pozbyć się moli spożywczych.

Mklik mączny - Jak pozbyć się moli spożywczych
Mklik mączny – Jak pozbyć się moli spożywczych

Mklik mączny, popularnie nazywany molem spożywczym, to nocny motyl który jest niezwykle uciążliwym szkodnikiem zbożowych produktów spożywczych. Równie często jak w magazynach i młynach, występuje w domowych spiżarniach oraz kuchniach. Mole spożywcze lubią gnieździć się w sypkich i suchych produktach takich jak mąka, kasza, ryż, ale także orzechy, kakao, przyprawy a nawet herbata. Dorosłe owady składają jaja w różnych zakamarkach szafek kuchennych i opakowań np. w miejscu sklejenia. Niestety larwy mklików są w stanie przegryźć folię opakowania i przecisnąć się nawet przez najmniejszą szczelinę. Jeżeli w zobaczysz, że twój ryż lub kasza są jakby posklejane lub w opakowaniu znajdują się niteczki oznacza to, że masz mole!

Mkliki w kuchni – jak pozbyć się moli spożywczych

Jeżeli w kuchni lub spiżarni znajdziesz mole spożywcze lub chociaż ślad ich występowania należy jak najszybciej pozbyć się wszystkich produktów, z którymi mkliki miały kontakt. Najlepiej wszystko wrzucić do foliowego worka i natychmiast wyrzucić do śmietnika – nie do domowego kosza na śmieci. Profilaktycznie dobrze wyrzucić nie tylko produkty, w których są obecne mole i ich larwy, lecz także wszystkie inne, z którymi mogły mieć kontakt.

Szafki, w których żerowały mole trzeba bardzo dokładnie umyć. Trzeba pamiętać o wszystkich zakamarkach, w tym zamkach i zawiasach. Mkliki często składają jaja właśnie w takich miejscach. Po takim zabiegu warto jeszcze szafki “zdezynfekować”. W tym celu można przemyć je wodą z octem – wymieszanych w proporcji 1:1. Można też mocno podgrzać ocet i miseczkę z parującym płynem wstawić do szafki. Dokładnie ją zamknąć i czekać do wystygnięcia płynu. Inną sprawdzoną metodą jest trzymanie w szafkach suszonych skórek z cytrusów. Podobnie działają goździki i olejek waniliowy.

WAŻNE! Aby ustrzec się przed molami spożywczymi warto już w sklepie zwrócić uwagę, czy w kupowanych produktach nie ma moli lub ich larw. W domu nie przechowywać sypkich produktów spożywczych w foliowych torebkach – nie stanowią one zabezpieczenia przed mklikami. Kasze, ryż, mąkę itp. warto przechowywać w szczelnie zamykanych słojach lub naczyniach ceramicznych, albo specjalnych puszkach.   

Artykuł o molach spożywczych znaleziono w Google m.in. przez zapytania:

    • jak się pozbyć moli
    • mole w kuchni co robić
    • sposoby na mole w kuchni
    • mole spożywcze metody
    • mkliki jak się pozbyć
    • mole jak się pozbyć

 

 

 

Napisz, co o tym myślisz?