Klasyczny omlet ze szpinakiem i z dodatkiem pomidorów

Przepis na klasyczny omlet

Omlet to śniadaniowy klasyk. Jest idealną alternatywą dla jajecznicy. Jak zrobić zwykły omlet? Oto sprawdzony przepis!

Omlet, czyli klasyka w kuchni

Omlet to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, idealne na śniadanie, lunch lub kolację. Poniżej znajdziesz prosty przepis na klasyczny omlet, który możesz modyfikować według własnych preferencji.

Jak zrobić omlet? Przepis

Na idealny omlet potrzebne będą:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki tłustego mleka
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek lub dymka

Przygotowanie omletu

Jajka wbić o miski i jak najlepiej ubić. Dodać mleko, pieprz i sól oraz posiekany szczypiorek. Na nieprzywierającej patelni roztopić masło. Ważne! Omlety smaż zawsze na teflonowej patelni lub na patelni o nieprzywierającej powłoce. Jak już masło się roztopi i zacznie skwierczeć to na patelnię wlać jajka. Smażyć około 1 minuty bez mieszania, aż spód omletu się zetnie lub zacznie ścinać i delikatnie podnosić jego krawędzie do środka pozwalając, aby nieścięte jajko rozlało się po bokach. Za pomocą szpachelki przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć przez kilka sekund.

Sprawdź, co zrobić z białek na słono

Co jeszcze warto wiedzieć o omlecie

Wskazówki:

Aby uzyskać bardziej puszysty omlet, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z żółtkami i mlekiem. Do omletu możemy dodać różne dodatki, np. starty ser, posiekaną szynkę, paprykę, szczypiorek lub zioła. Omlet możemy również usmażyć na patelni grillowej, aby uzyskać charakterystyczne prążki. Jeśli chcesz, aby omlet był bardziej delikatny, możesz go smażyć na małym ogniu pod przykryciem.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.