Pyłek pszczeli - naturalny skarb z ula

Pyłek pszczeli – skarb z ula. Poznaj właściwości i zastosowanie pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli to prawdziwy, naturalny skarn, który zawdzięczamy pszczołom. Sprawdź, jak powstaje pyłek i jakie ma właściwości. Dowiedz się, co to są obnóża pszczele i dlaczego są ważne dla pszczół i ludzi.

Czym jest pyłek pszczeli i jak go pozyskujemy?

Pyłek pszczeli to maleńkie ziarenka zbierane przez pszczoły z kwiatów roślin. Zebrany pyłek pszczoły zbieraczki mieszają ze swoją śliną i nektarem. Gromadzą go w specjalnych koszyczkach znajdujących się na tylnych nogach, tworząc kuleczki pyłku, czyli obnóża pszczele, które następnie transportują do ula. W ulu pszczoły umieszczają obnóża w komórkach plastra. Obnóża są źródłem pożywienia dla pszczół, szczególnie w okresie zimowym.

Pyłek pszczeli, który spożywamy, pozyskiwany jest właśnie z obnóży pszczelich. Pszczelarze stosują specjalne kraty, które pszczoły wypełniają obnóżami. Następnie pszczelarz usuwa kratę z ula i zbiera pyłek pszczeli.

Obnóża pszczele - pszczoła z kuleczkami pyłku na nogach
Obnóża pszczele – pszczoła z kuleczkami pyłku na nogach / Fot. Canva.com

Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli, inaczej pyłek kwiatowy lub pierzga, to naturalne lekarstwo, które zawdzięczamy pszczołom. Pyłek pszczeli jest uważany za naturalny superfood, ponieważ zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Pyłek jest bogatym źródłem białka, żelaza, wapnia, cynku i witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo pyłek pszczeli działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi także stres.

Wypróbuj pyłek pszczeli jesienią

Pyłek kwiatowy to od dawna znany środek na wzmocnienie odpornoci, dlatego jesień to idealny moment, aby wypróbować kurację pierzgą. Dobry pyłek najlepiej kupić od zaprzyjaźnionego pszczelarza lub w specjalistycznym sklepie pszczelarskim.

Jak stosować pyłek pszczeli

Przyjmowanie pyłku trzeba rozpocząć od małych dawek. Przed zjedzeniem pyłek najlepiej zmielić lub namoczyć w wodzie – w postaci naturalnej jest gorzej przyswajany przez nasz organizm. Na początek wystarczy około jedna ósma łyżeczki pierzgi dwa razy dziennie. Dawkę można stopniowo zwiększać jednak trzeba uważać, bo pyłek może uczulać szczególnie osoby wrażliwe na jad pszczeli. To naturalne lekarstwo na wzmocnienie najlepiej przyjmować ok. pół godziny przed posiłkiem.

Pyłek pszczeli – naturalne wzmocnienie odporności

Sprawdź, jak wzmocnić odporność jesienią: