Rydze z patelni: sprawdzony przepis

Rydze smażone na maśle, to jedno z najlepszych dań z grzybów. Takie rydze to specjalność kuchni polskiej, podawana w wielu regionach naszego kraju. Oto przepis na rydze z patelni.

Rydze z patelni

Składniki na rydze z patelni

• Ok. 0,5 kg rydzów
• 1 cebula
• Masło do smażenia
• Sól i pieprz do smaku

Świeże rydze dokładnie oczyścić. Grzyby pokroić według uznania lub pozostawić kapelusze w całości. Jedną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i sklarować lub użyć od razu masła klarowanego. Cebule zeszklić, dodać rydze i wszystko dusić wszystko ok. 10 min. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Zobacz także: suszenie grzybów w piekarniku, grzyby marynowane, jak zrobić sól grzybową

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.