Sól selerowa. Jak zrobić przyprawę w domu

Sól selerowa to ciekawa przyprawa, która doskonale podkreśli smak wielu potraw – zup, gulaszy, rosołu, past do pieczywa oraz mięs. Trzeba jednak pamiętać, że seler może uczulać, więc stosując tę świetną przyprawę, trzeba mieć te go świadomość.

Sól selerowa
Sól selerowa

Składniki na domową sól selerową:

Suszony seler korzeniowy
Sól morska

Do przygotowania solo selerowej potrzebny suszony seler korzeniowy. Obrazy świeży seler trzeba poszatkować w cieniutkie plasterki. Plasterki selera układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku nagrzanym do 50 – 70 C. Co 15 min. uchylać drzwiczki. Suszyć, aż płatki będą zupełnie suche, tak że można je z łatwością łamać. Suszony seler przełożyć do blendera i dokładnie rozdrobnić. Dodać sól morską i jeszcze raz zmiksować. Gotową sól przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej słoiku. Sól można także przygotować w moździerzu – najpierw rozdrabniamy suszony seler, a następnie mieszamy z solą i jeszcze raz tłuczemy.

Napisz, co o tym myślisz?