Surowa czekolada – co to takiego?

Samo słowo czekolada potrafi wywołać w niejednej osobie radość. Choć mówi się, że to przez nią pojawiają się u ludzi nadprogramowe kilogramy, że psuje zęby i ludzie, którzy jedzą jej dużo, chorują na cukrzycę, to mimo to trudno się powstrzymać od jej jedzenia. To idealny deser i smakołyk poprawiający nastrój. To wygodna forma tabliczki podzielona na małe kostki, abyśmy mogli dawkować sobie przyjemność jedzenia jej. To wreszcie substancje odżywcze…, które w tradycyjnej czekoladzie zdominowane zostały przez wiele szkodliwych dla naszego zdrowia składników. Coraz częściej słyszy się jednak o czekoladzie surowej. Czy i ona jest równie pyszna co niebezpieczna dla ludzkiego organizmu?

Surowa czekolada
Surowa czekolada

Głęboki smak i zdrowszy skład?

By zrozumieć w pełni, jaka przepaść jakościowa dzieli tradycyjną, powszechnie dostępną w sklepach spożywczych czekoladę od tzw. czekolady surowej, trzeba najpierw zrozumieć, co takiego jest w niej takiego, iż ostrzega się przed nadmiernym spożyciem jej w zwykłej postaci. W skład wad popularnych czekolad wchodzą między innymi:
– cukier trzcinowy (powoduje osłabienie układu odpornościowego, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, intensyfikuje proces starzenia się komórek),
– mleko w proszku (choć to często mleko, z którego odparowano wodę, to wielu producentów „wzbogaca” je o substancje sztuczne),
– sztuczne barwniki i składniki konserwujące.
W perspektywie skutków dla naszego zdrowia, jakie może wywołać tak wyprodukowana czekolada, jej surowa odmiana wydaje się więc doskonałą alternatywą. Posiada równie głęboki smak oraz o wiele zdrowsze składniki, gdyż pierwsze takie tabliczki stworzono na długo przed tym, jak rynek spożywczy zdominowały konserwanty i sztuczne barwniki – ulepszyły smak, poprawiły wygląd, ale zapomniały o zdrowiu swoich konsumentów.

Czym jest surowa czekolada?

Dostępne na polskim rynku surowe czekolady wzięły sobie poważnie do serca zdrowie osób, które będą się nimi delektować. By osiągnąć pozytywny efekt, każdą tabliczkę nie tylko formuje się tu ręcznie, ale przede wszystkim przy użyciu ekologicznych ziaren. Rozciera się je, a następnie konszuje (czyli pozbywa się nadmiaru wody i uszlachetnia masę czekolady) na zimno. Najbardziej istotne jest tu jednak to, że ziarna użyte do produkcji surowej czekolady nie są prażone, jak to ma miejsce w zwykłych czekoladach.

Jak surowa czekolada pomaga twojemu ciału?

Mówiąc o surowej czekoladzie nie można zapomnieć o jej składzie. Tabliczki tego rodzaju oczywiście uzupełnia się o dodatki w stylu orzechów pekan, jagód goji, oraz acai, migdałów, orzechów laskowych, fig, rodzynek, orzechów nerkowca, czy też pistacji, ale to jej podstawowe składniki są tu najbardziej istotne:
– wysoka zawartość magnezu (pomaga radzić sobie ze stresem i intensywnym stylem życia),
– antyoksydanty (dla wzmocnienia układu odpornościowego, spowolnienia procesu starzenia się komórek oraz walki z tzw. rodnikami tlenowymi),

– zawartość fosforu (wzmacnia skórę, włosy i paznokcie),
– flawonol (przydatny w profilaktyce niektórych chorób układu krążenia),
– inne związki chemiczne (np. wpływające na poziom serotoniny, która z kolei odpowiada za uczucie doznawania przyjemności przez ludzki mózg).

Za inspirację do napisania tego artykułu dziękujemy sklepowi ŚwieżoPalona.pl

Napisz, co o tym myślisz?