Suszenie natki: jak suszyć zieloną pietruszkę i koperek

Suszenie natki jest świetnym sposobem na uzyskanie aromatycznych przypraw, których można z powodzeniem używać do zup, sosów oraz mięs. Suszone natki mają intensywny smak i zapach, dlatego świetni wzbogacają smak np. zimnych sosów i dipów. Poradzimy, jak suszyć zieloną pietruszkę i koperek.

Jak suszyć zieloną pietruszkę i koperek
Jak suszyć zieloną pietruszkę i koperek

Jak suszyć zieloną pietruszkę i koperek

Do suszenia najlepiej użyć roślin z upraw ekologicznych lub własnego ogródka. Wybierając koperek warto zwrócić uwagę aby był on drobny i ciemnozielony. Unikajmy przerośniętych łodyg z supermarketów.

Zdrowe, świeże, zielone liście natki pietruszki lub koperku wypłukać w zimnej wodzie i osączyć. Listki oderwać od grubych łodyg i rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do ok. 40 st. C. Wysuszone listki pokruszyć i przechowywać w szczelnych słojach lub puszkach.

Tak przygotowana suszona pietruszka może być użyta do zrobienia domowej jarzynki (Vegety).

Artykuł o suszeniu natki pietruszki znaleziono w Google wpisując m.in:

  • suszenie natki pietruszki w piekarniku
  • suszenie natki pietruszki
  • jak suszyć pietruszkę

Zobacz także jak suszyć warzywa na włoszczyznę! oraz jak suszyć grzyby w piekarniku

Napisz, co o tym myślisz?