Suszenie owoców dzikiej róży - jak przygotować susz na herbatkę

Dzika róża: suszenie owoców dzikiej róży w piekarniku

Dzika róża to skarb, który rośnie na naszych polach! Róża polna, czasami mylnie nazywana głogiem, to prawdziwa witaminowa bomba! Jej owoce zawierają więcej witaminy C niż osławione cytrusy! 100 g owoców dzikiej róży zawiera 500 mg witaminy C, czyli 10 dag owoców zawiera dzienną dawkę tej strażniczki odporności. Suszenie owoców dzikiej róży jest naprawdę wskazane, gdyż w tym procesie straty witaminy C są minimalne!

Poradzimy, jak przygotować owoce dzikiej róży do suszenia tak, aby zachowały wszystkie swoje właściwości zdrowotne. 

Przygotowanie suszu na herbatkę z owoców róży, czyli jak suszyć dziką różę?

Do przygotowania herbatki z dzikiej róży można suszyć owoce róży ogrodowej i róży polnej. Przygotowanie dzikiej róży do suszenia w rozpoczynamy od oczyszczenia owoców. Przed suszeniem różę myjemy i suszymy. Następnie owoce rozkładamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. WAŻNE! Owoce róży możemy bez problemu suszyć po prostu w piekarniku!

Jak suszyć dziką różę

Aby jak najbardziej ograniczyć straty witaminy C w czasie suszenia, należy suszyć owoce w całości, w lekko nagrzanym piekarniku, w temperaturze około 50 stopni C. Czas suszenie zależy od wielkości owoców oraz ich wilgotności. Owoce róży można uznać za ususzone jeżeli łamią się w palcach. Suszone owoce trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach lub puszkach.

Suszenie owoców dzikiej róży jest korzystne!

WAŻNE! Witamina C nie ulega zniszczeniu w czasie suszenia w takiej temperaturze, dlatego ten rodzaj suszu jest najbardziej polecany na herbatki, zwłaszcza dla dzieci. Wykorzystuje się go w zimie na napój witaminowy.

Suszenie owoców dzikiej róży (lub róży ogrodowej) to doskonały sposób na zachowanie naturalnych witam zawartych w roślinach bez konieczności suplementacji ich środkami chemicznymi. 

Jak suszyć owoce dzikiej róży

Jak suszyć owoce dzikiej róży

Instructions

  1. Owoce dzikiej róży oczyszczamy z listków i suchych zabrudzeń.
  2. Jagody myjemy i osuszamy.
  3. Owoce rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni Celsjusza z termoobiegiem i wstawiamy owoce.
  5. Suszymy kilka godzin, aż owoce będą zupełnie suche i będą kruszyć się w palcach.

Notes

Czas suszenie zależy od wielkości owoców oraz ich wilgotności. Suszone owoce trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach lub puszkach.

Artykuł o suszeniu owoców róży na herbatkę został znaleziony dzięki hasłom:

  • przygotowanie dzikiej róży do suszenia
  • suszenie dzikiej róży
  • dzika róża suszenie
  • suszenie owoców dzikiej róży
  • jak suszyć dziką różę na herbatę
  • owoce dzikiej róży suszenie
  • suszenie owoców róży
  • dzika róża jak suszyć
  • suszenie dzikiej róży w piekarniku

Polecamy również: Jak suszyć pomarańcze na choinkę, Jak suszyć pietruszkę, Jak suszyć grzyby w piekarniku, Jak suszyć żurawinę, Suszenie jabłek w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *