Dzika róża: suszenie owoców dzikiej róży w piekarniku

Dzika róża to skarb, który rośnie na naszych polach! Róża polna, czasami mylnie nazywana głogiem, to prawdziwa witaminowa bomba! Jej owoce zawierają więcej witaminy C niż osławione cytrusy! 100 g owoców dzikiej róży zawiera 500 mg witaminy C, czyli 10 dag owoców zawiera dzienną dawkę tej strażniczki odporności. Suszenie owoców dzikiej róży jest naprawdę wskazane, gdyż w tym procesie straty witaminy C są minimalne!

Suszenie owoców dzikiej róży - jak przygotować susz na herbatkę
Suszenie owoców dzikiej róży – jak przygotować susz na herbatkę

Przygotowanie suszu na herbatkę z owoców róży

Do przygotowania herbatki z dzikiej róży można suszyć owoce róży ogrodowej i róży polnej. Przed suszeniem różę myjemy i suszymy. Owoce rozkładamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Aby jak najbardziej ograniczyć straty witaminy C w czasie suszenia, należy suszyć owoce w całości w lekko nagrzanym piekarniku, w temperaturze około 50 stopni C. Owoce róży można uznać za ususzone jeżeli łamią się w palcach. Suszone owoce przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach lub puszkach.

Suszenie owoców dzikiej róży jest korzystne!

WAŻNE! Witamina C nie ulega zniszczeniu w czasie suszenia w takiej temperaturze, dlatego ten rodzaj suszu jest najbardziej polecany zwłaszcza dla dzieci. Wykorzystuje się go w zimie na napój witaminowy.

Napisz, co o tym myślisz?