Jak suszyć grzyby leśne (bez suszarki)

Suszenie grzybów to jeden z najstarszych i najlepszych sposobów konserwowania tych wspaniałych darów lasu. Do suszenia nadają się przede wszystkim prawdziwki i podgrzybki – po wysuszeniu mają wspaniały aromat i z pewnością nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Sprawdź, jak łatwo suszyć grzyby w domu!

Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby w domu?

Grzyby przeznaczone do suszenia trzeba dokładnie oczyścić „na sucho” z ziemi, igliwia i liści. Nie wolno myć ich w wodzie! Tak przygotowane grzyby kroimy – kapelusze w paski ok. centymetrowej szerokości, nóżki przekrawamy wzdłuż. Małe kapelusze i nóżki można pozostawić w całości.

Pokrojone grzyby powinny być podobnej wielkości. Układamy je na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oczywiście najlepiej suszyć grzyby na słońcu, na otwartym powietrzu. Gdy pogoda nie dopisuje można wysuszyć grzyby w piekarniku!

Blachę z grzybami wkładamy do piernika nagrzanego do 50 stopni z termoobiegiem. Suszyny ok. 45-60 min. Wyjmujemy blachę, odwracamy grzyby i proces powtarzamy. Robimy tak aż grzyby będą zupełnie suche. Gotowe jesienne skarby przechowujemy w szczelnie zamkniętych szklanych słojach.

Ten artykuł znaleziono w Google m.in. przez pytania:

  • suszenie grzybów
  • jak ususzyć grzyby
  • suszone grzyby jak zrobić
  • jakie grzyby można suszyć
  • suszenie grzybów w piekarniku termoobieg
  • suszenie grzybów w piekarniku bez termoobiegu
  • czy można suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem

Napisz, co o tym myślisz?