Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem

Do suszenia nadają się przede wszystkim prawdziwki i podgrzybki – po wysuszeniu mają wspaniały aromat i z pewnością nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Najlepszą metodą suszenia grzybów, jest rozkładanie ich na słońcu, jednak nie zawsze mamy na to czas, a także nie zawsze sprzyja nam pogoda. Dlatego z powodzeniem do suszenia grzybów można wykorzystać piekarnik! Sprawdź, jak łatwo suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem!

 grzyby

Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem

Grzyby przeznaczone do suszenia trzeba dokładnie oczyścić „na sucho” z ziemi, igliwia i liści. Nie wolno myć ich w wodzie! Tak przygotowane grzyby kroimy – kapelusze w paski ok. centymetrowej szerokości, nóżki przekrawamy wzdłuż. Małe kapelusze i nóżki można pozostawić w całości.

Pokrojone grzyby powinny być podobnej wielkości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z grzybami wkładamy do piernika nagrzanego do 50 stopni z termoobiegiem. Suszyny ok. 45-60 min. Wyjmujemy blachę, odwracamy grzyby i proces powtarzamy. Robimy tak aż grzyby będą zupełnie suche – można kruszyć je w palcach. Gotowe jesienne skarby przechowujemy w szczelnie zamkniętych szklanych słojach lub puszkach.

Ten artykuł znaleziono w Google m.in. przez pytania:

  • suszenie grzybów w piekarniku
  • jak ususzyć grzyby
  • jak suszyć grzyby z piekarniku
  • jak suszyć grzyby z termoobiegiem
  • suszone grzyby jak zrobić
  • jakie grzyby można suszyć

Napisz, co o tym myślisz?