Jak suszyć pietruszkę na zimę

Pietruszka to wspaniałe warzywo na stałe obecne w naszej kuchni. Do gotowania oraz przyprawiania i ozdabiania potrwa używamy zarówno korzenia pietruszki jak i natki. Korzenie pietruszki dostępne są w sprzedaży przez cały rok, podobnie natka. Jednak mają zupełnie inny smak, niż te zebrane latem prosto z działki lub ogrodu. Smak naszych ekologicznych pietruszek możemy zachować na zimę – susząc je! Poradzimy, jak suszyć pietruszkę – natkę oraz korzeń.

Jak suszyć pietruszkę
Jak suszyć pietruszkę

Jak suszyć natkę pietruszki

Do suszenia najlepiej użyć roślin z upraw ekologicznych lub własnego ogródka. Zdrowe, świeże, zielone liście natki pietruszki wypłukać w zimnej wodzie i osączyć na papierowym ręczniku. Listki oderwać od grubych łodyg i rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do ok. 40 st. C. Wysuszone listki pokruszyć i przechowywać w szczelnych słojach lub puszkach.

Jak suszyć korzeń pietruszki

Zdrowe, jędrne korzenie pietruszki myjemy, suszymy i kroimy w paski lub plasterki. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do ok. 50 st. C. W czasie suszenie należy co jakiś czas odwracać plasterki i przesypywać warzywa.

Gdy będą już tak wysuszone, że będzie można je łamać, należy je wystudzić i wsypać do słoja ze szczelną zakrętką. Warzywa najlepiej przechowywać w suchych i ciemnych miejscach. Suszoną pietruszkę można pomieszać z innymi suszonymi warzywami i przygotować suszoną włoszczyznę.

Tak przygotowana suszona pietruszka może być użyta do zrobienia domowej jarzynki (Vegety).

Napisz, co o tym myślisz?