Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał

Makaron jest stale obecny w naszej kuchni. Może być podawany jako samodzielne danie lub stanowić idealny dodatek do zup, mięs i sosów, a także deserów dla dzieci. Prawidłowo ugotowany makaron nie może być twardy, ale też nie może być rozgotowany, ani nie może się sklejać. Poradzimy, jak ugotować makaron, aby był sprężysty i pyszny.

Makaron - jak go ugotować, aby był sprężysty?
Makaron – jak go ugotować, aby był sprężysty?

Jak ugotować makaron

Nieważne, czy gotujemy makaron świeży czy suchy, makaron wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Mieszamy i pilnujemy, aby nie wykipiał. Zwykle po jakimś czasie trzeba będzie lekko przykręcić gaz. Aby otrzymać odpowiedni makaron trzeba gotować według opisu na opakowaniu. Zwykle makarony włoskie z pszenicy durum gotuje się dłużej, nawet 10 do 12 minut. Makaron świeży gotuje się bardzo szybko – 2 do 3 minut. Po ugotowaniu trzeba wylać zawartość garnka na durszlak, a długi makaron (np.spagetti lub tagliatelle) warto wyciągać specjalną łyżką.

Żeby makaron się nie sklejał, najlepiej dodać do już ugotowanego łyżkę oliwy lub masła, i wymieszać całość. Nie trzeba dodawać tłuszczu do gotowania!

Włosi po ugotowaniu od razu wrzucają makaron do rondla z sosem i wszystko mieszają przed podaniem! Smacznego!

Zobacz także Jak zrobić masło w domu?, Jak suszyć warzywa, Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem, Jak ugotować kukurydzę – przepis, Jak zrobić lukier, Jak ugotować ziemniaki, Jak zrobić domowe lody? Oto sprawdzone przepisy, Jak ugotować jajko na twardo?

Napisz, co o tym myślisz?