Jak zakisić kapustę w domu

Kiszenie kapusty w domu to doskonały sposób na przygotowanie przetworów na zimę. Domowa kapusta kiszona to bomba witaminowa i naturalne źródło zdrowych bakterii. W przeciwieństwie do tej kupnej, kapusta kiszona w domu nie jest pasteryzowana więc zachowuje wszystkie wartości zdrowotne naturalnych kiszonek. Oto przepis, jak zakisić kapustę w domu.

 

Jak zakisić kapustę na zimę

Kiszona kapusta – składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty ok. 2 kg
  • ok. 40 g soli kamiennej niejodowanej
  • 1-2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • Przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek, ziele angielskie

Wybierając kapustę do kiszenia trzeba zwrócić uwagę, aby miała zwartą strukturę. Przed szatkowaniem należy usunąć nadpsute liście oraz inne ewentualne niedoskonałości, a kapustę dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Jak zakisić kapustę

W dużym naczyniu kamionkowym należy układać poszatkowaną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą oraz przekładając poszatkowaną marchewką, plasterkami jabłka oraz piórkami cebuli. Całość doprawić pieprzem, gorczycą, zielem oraz kminkiem – według uznania.

Tak przygotowaną kapustę trzeba mocno docisnąć – aby puściła jak najwięcej soków, dzięki czemu będzie zabezpieczona przed dopływem powietrza. Płyn powinien przykryć wszystkie warzywa.

Kamionkę nakryć dużym talerzem, który trzeba dobrze obciążyć. Naczynie zostawiamy w temperaturze pokojowej na około tydzień, a następnie trzeba je przenieść w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Po kilku dniach można lekko uchylić talerz aby uszły gromadzące się gazy. Tak przygotowaną kapustę można przekładać do słoików i cieszyć się zimą pysznymi surówkami, bigosami czy kapustą zasmażaną.

Przepis na kiszenie kapusty znaleziono w Google dzięki hasłom:

  • kiszenie kapusty
  • kiszona kapusta
  • domowa kapusta kiszona
  • kapusta z jabłkami
  • kiszona kapusta w domu

Napisz, co o tym myślisz?