Jak zrobić domowe lody w 15 minut? Wystarczy kremówka, woreczek strunowy i dużo lodu!

Jeżeli niespodziewanie przyjdzie ci ochota na lody, a w zamrażalniku pustka i do tego okazuje się, że właśnie jest niedziela bez handlu, mamy dla ciebie ratunek. Wystarczy kubek śmietanki kremówki, trochę cukru, ulubione dodatki, dużo lodu i w 15 minut pyszne domowe lody są gotowe!

Domowe lody z woreczka

Składniki potrzebne na domowe lody

  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (min. 30%)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • ulubione dodatki smakowe – kawałki czekolady, posiekane truskawki lub jagody, zmiażdżone ciasteczka, pokruszone bezy, ulubiony likier lub co tylko lubisz
  • dużo kostek lodu
  • 6 łyżek soli
  • 2 woreczki strunowe – duży ok. 2 l pojemności i mniejszy ok. ¾ l

W mniejszej torebce połącz śmietankę kremówkę, mleko, cukier i ulubione dodatki – kawałki czekolady, świeże owoce, pokruszone herbatniki, bezy lub dodaj ulubiony likier. W przypadku lodów waniliowych wystarczy dodać tylko ekstrakt waniliowy i można zaczynać wyrabianie naszego zimnego deseru. Woreczek strunowy ze składnikami na lody dokładnie zamknąć. Przed zamknięciem torebki trzeba usunąć jak najwięcej powietrza.

Większą torebkę wypełnij do połowy kostkami lodu. Lodu musi być naprawdę dużo, dlatego do jego przygotowanie warto użyć kostkarki. Do lodu dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, wstrząsając torebką. W większej torbie z lodem wymieszanym z solą umieść torebkę ze składnikami na lody i oczywiście szczelnie zamknij większy woreczek strunowy. Wstrząsaj workiem nieprzerwanie przez około 10-15 minut lub aż mieszanina będzie miała konsystencję lodów. Aby chronić dłonie przed zimnem, użyj ręcznika kuchennego, silikonowych osłonek lub rękawic kuchennych. Do pomocy przy „wyrabianiu” lodów można zaangażować dzieci – na pewno chętnie włączą się w przygotowanie tego pysznego deseru.

Domowe lody są gotowe do podania! Można serwować je w tradycyjnych wafelkach lub jako dodatek do ciast na ciepło – na przykład tradycyjnej szarlotki. Jeżeli w domu jest więcej osób, które mogą jednocześnie przygotowywać lody, można pokusić się o przyrządzenie kilku smaków w tym samym czasie. Ten sprawdzony przepis z pewnością zadowoli miłośników lodowych specjałów, tym bardziej, że możliwości komponowania własnych smaków są wręcz nieograniczone. Dla chcącego, nic trudnego – zatem do dzieła! Życzymy smacznego!

Za inspirację dziękujemy serwisowi www.xxlgastro.pl

Napisz, co o tym myślisz?