Co zrobić z wywarem z gotowania golonki?

Golonko wieprzowe lub indycze to prawdziwy przysmak. Większość przepisów na golonkę przed jej pieczeniem zaleca ugotowanie mięsa z dodatkiem warzyw. I w tym momencie zaczyna się problem – jak wykorzystać wodę, a raczej bogaty wywar mięsno-warzywny, pozostały po gotowaniu golonek. Jest na to prosty sposób! Poradzimy, co zrobić z wywarem z gotowania golonki.

Wywar z gotowania golonki

Wywar z gotowania golonki

Sekretem udanej golonki jest wcześniejsze ugotowanie jej z warzywami i przyprawami. Oczyszczone golonki, najlepiej wieprzowe, należy umieścić w dużym garnku z wodą z dodatkiem przypraw – pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, kilku goździków oraz liści laurowych. W tej kąpieli golonki powinny gotować się ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Ważne, żeby wywar posolić po ok. godzinie gotowania. Po 1,5 godz. do mięsa trzeba dodać warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy, opaloną cebulę oraz seler naciowy – jeśli ktoś lubi. Po dodaniu jarzyn golonki trzeba gotować jeszcze ok. 30 min. Ugotowane glonki po wystudzeniu lądują w marynacie i piekarniku, a wywar zostaje…

Co zrobić z wywarem z gotowania golonki

Odpowiedź jest prosta – można zrobić mięsną galaretę, czyli galantynkę. Jeśli mamy wywar z golonek wieprzowych wystarczy w wywarze ugotować ćwiartkę kurczaka – w razie potrzeby bulion można dosolić. Po ok.40 min. gotowania mięso będzie idealnie odchodzić od kości, a sam wywar bardzo odparuje. Rozdrobnione mięso zalewany odparowanym bulionem i zostawiamy w lodówce do stężenia. Można dodać trochę żelatyny, ale gdy bulion jest odparowany do ok. 1/3 objętości to nie będzie to konieczne.

Jeżeli zostaje wywar z golonek indyczych koniecznie do galarety trzeba dodać żelatynę – w proporcji podanej na opakowani, ale najczęściej jest to łyżka na 1/2 l. wywaru.

Sposób na wykorzystanie wody spod golonki znaleziono w Google dzięki hasłom:

  • woda z golonki
  • gotowanie golonki woda
  • co zrobić z wodą z golonki
  • co zrobić z rosołem z golonki

Napisz, co o tym myślisz?