Choroba wrzodowa dotyka ok. 10 procent polskiego społeczeństwa. Jedną z podstawowych metod łagodzenia jej objawów jest właściwa dieta. Sprawdź, co i jak jeść w chorobie wrzodowej, aby złagodzić ból i inne dolegliwości.
Spis treści
Choroba wrzodowa, czyli co?
Choroba wrzodowa, popularnie nazywana wrzodami, objawia się powstawaniem ubytków w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy (tzw. wrzodów trawiennych). Skutkiem tych ubytków są bóle brzucha (w tym piekące), nudności, zgaga, zaparcia i wymioty. Objawy zwykle nasilają się wiosną i jesienią. Lekarze zaobserwowali także zależność między czasem spożycia posiłków a wystąpieniem bólu. W chorobie wrzodowej dwunastnicy ból pojawia się, gdy żołądek jest pusty, natomiast w przypadku choroby wrzodowej żołądka ból występuje wkrótce po jedzeniu. Dlatego właściwa dieta oraz częstotliwość podawania pokarmów są ważne w minimalizowaniu dokuczliwych objawów tej choroby.
Właściwa dieta w leczeniu choroby wrzodowej
Odpowiednia dieta jest ważnym czynnikiem, wspomagającym leczenie wielu chorób. Podobnie jest w przypadku choroby wrzodowej, gdzie regularne spożywanie właściwie skomponowanych posiłków jest jedną z metod leczenia schorzenia i może zapobiegać nawrotom choroby.
Stosowanie specjalnej diety i unikanie określonych produktów jest konieczne, aby zmniejszyć ilość wytwarzanego w żołądku kwasu solnego oraz zobojętnić jego nadmiar. To właśnie działanie kwasu żołądkowego i pepsyny na ubytki w błonie śluzowej powoduje bóle brzucha i inne dokuczliwe objawy choroby wrzodowej.
Co i jak jeść w chorobie wrzodowej?
Niezależnie od spożywanych produktów, dieta musi być pełnowartościowa i zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz posiadać odpowiednią wartość energetyczną. Ważne! Dla każdego pacjenta z chorobą wrzodową indywidualną dietę zawsze ustala lekarz.
Osoby z chorobą wrzodową powinny często jeść niewielkie posiłki. Częstotliwość zależy od stopnia nasilenia choroby, w stanie zaawansowanym może to być nawet 9 do 10 posiłków dziennie. Lekarze i dietetycy zalecają regularne spożywanie posiłków o określonych porach.
Jak przygotowywać jedzenie?
Osoby z chorobą wrzodową muszą zrezygnować z dań smażonych i duszonych. Najlepsze dla nich będą potrawy gotowane (w wodzie albo na parze), a także pieczone bez dodatku tłuszczu (np. w pergaminie lub folii aluminiowej).
Posiłki nie powinny zawierać dużych porcji jedzenia wymagających długiego żucia, które wywołuje dodatkowe wydzielanie soków trawiennych. Najlepsze będą dania mielone, ucierane, purée, kleiki lub miksowane. W diecie osób z chorobą wrzodową dobrze sprawdzą się lekkie zupy na delikatnym wywarze z włoszczyzny (podane po zmiksowaniu).
Dieta w chorobie wrzodowej — co można jeść
- Nabiał: świeże mleko, słodkie twarogi, serki homogenizowane, świeże masło i słodka śmietanka, jajka.
- Pieczywo i wyroby mączne: pieczywo pszenne (czerstwe), mąka pszenna jasna, sucharki, drobne kasze, makaron pszenny, ryż.
- Mięso i wędliny: chude mięso pieczone lub gotowane — cielęcina, wołowina, drób (kurczak, indyk).
- Ryby: świeże sandacze, leszcze, liny, płotki, szczupaki, dorsze, małe karpie.
- Tłuszcze: masło, miękkie margaryny, olej rzepakowy, sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, oliwa z oliwek.
- Warzywa: gotowane warzywa utarte lub zmiksowane — ziemniaki, włoszczyzna, marchew, buraki, dynia, młoda fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidory bez skórki.
- Owoce: gotowane owoce utarte lub zmiksowane jabłka, winogrona, brzoskwinie, morele, przecierane owoce jagodowe.
- Desery: kisiele, musy, galaretki i kompoty z owoców dozwolonych, kremy z mleka, ciasto drożdżowe czerstwe, mało słodki biszkopt.
- Napoje: woda, słaba herbata i kawa zbożowa.
Produkty niewskazane w chorobie wrzodowej
- Nabiał: maślanka, serwatka, jogurt, kwaśne sery twarogowe, sery podpuszczkowe i topione.
- Pieczywo i wyroby mączne: każde pieczywo świeże, pieczywo razowe, pieczywo żytnie, grube kasze (np. kasza gryczana).
- Mięso, wędliny, ryby: nie zaleca się spożywania tłustych mięs, podrobów, wędlin i ryb oraz konserw mięsnych i rybnych.
- Tłuszcze: smalec, słonina, boczek.
- Warzywa: warzywa kapustne, papryka, szczypior, cebula, ogórki, szczaw, rzepa, rzodkiewki, kukurydza, przetwory warzywne w marynacie octowej.
- Owoce: owoce suszone i orzechy.
- Napoje: kawa, mocna herbata, napoje gazowane, mocne kakao, płynna czekolada
Produkty wykluczone w chorobie wrzodowej
- Alkohol
- Papierosy
- Kawa naturalna
- Mocna herbata czarna
- Ostre przyprawy (ocet, pieprz, papryka, chili, chrzan, musztarda, ketchup, majonez, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir)
- Potrawy kwaśne
- Potrawy bardzo słodkie
- Produkty wzdymające
- Mocne wywary warzywne i mięsne
Skąd czerpać wiedzę o żywieniu w chorobach?
Internet obfituje w różnego rodzaju poradniki dotyczące diet i żywienia specjalnego. Jednak, aby mieć pewność, że dieta nam pomaga, a nie szkodzi, najlepiej skonsultować ją z lekarzem i sięgać po sprawdzone publikacje. Fachowe książki dotyczące żywienia pacjentów w różnych chorobach dostępne są stronie PZWL (Wydawnictwa lekarskiego PZWL), które od ponad 60 lat specjalizuje się w publikacji książek i podręczników medycznych.
Źródło: Artykuł sponsorowany