Kiełki brokułów na talerzu

Co warto wiedzieć o kiełkach?

Kiełki są modne już od kilkunastu lat, można je hodować w domu lub po prostu kupić w sklepie. Są doskonałym uzupełnieniem diety, nie tylko w sezonie zimowym – zawierają cenne witaminy oraz mikroelementy, a dodatkowo są po prostu pyszne. Sprawdź, co warto wiedzieć o kiełkach.

Kiełki – co warto o nich wiedzieć?

Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Kiełki zawierają znaczne ilości wapnia, żelaza i innych związków mineralnych (np. cynku i selenu) oraz enzymów, w postaci szczególnie łatwo przyswajalnej. Dodatkowo są źródłem witamin A, C, E i z grupy B, w tym biotyny, odpowiadającej za zdrowe włosy i skórę.  

Ogromną zaletą kiełków jest i to, że można je wyhodować w domu. Przygotowując kiełki samemu, warto wiedzieć, że kiełkujące nasiona zwiększają swoją objętość 4-6-krotnie, że kiełkowanie zbóż trwa 2-3 dni, a roślin strączkowych 5-7 dni. Kiełki można przechowywać 3-5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Jak jeść kiełki?

Wszystkie skiełkowane nasiona najlepiej jeść na surowo: w sałatkach, surówkach, koktajlach, na kanapkach. Kiełki można mieszać z twarogiem, jajkami na twardo, masłem i majonezem, jogurtem naturalnym i przygotowywać dziesiątki rodzajów past i zimnych sosów. W kuchni wschodniej kiełki dodajemy do zup, sosów, posypywać nimi ryż lub makaron. Do ciepłych potraw najlepiej nadają się kiełki większe kiełki – soi i fasoli mung, które dodajemy do potrawy pod koniec gotowania. Natomiast delikatne kiełki rzeżuchy, brokuła czy lucerny znakomicie sprawdzą się przy dekorowaniu potraw.

Najpopularniejsze rodzaje kiełków – ich właściwości i zastosowanie

  • Kiełki soi można dodawać do sałatek i surówek, najsmaczniejsze są jednak po krótkim obgotowaniu. Przypisuje się im wartości odmładzające. 
  • Kiełki fasoli mung, o dużej zawartości witamin, służą na Wschodzie jako “surówka” do dań mięsnych. W kuchni chińskiej i wietnamskiej najczęściej podaje się je na ciepło – smażone lub jako dodatek do zup. 
  • Kiełki fasoli adzuki (azuki) mają wyjątkowo słodki, mocny aromat. Stosuje się je jako dodatek do potraw. 
  • Kiełki lucerny polecane są kobietom w czasie ciąży i karmienia.
  • Kiełki rzodkiewek to wyjątkowo bogate źródło witaminy C – najlepszego leku na przeziębienia.
  • Kiełki rzeżuchy to bogate źródło witaminy C i prowitaminy A. Skutecznie chronią przed przeziębieniami, pomagają w leczeniu anemii, a dzięki zawartym w nich związkom siarki korzystnie działają na skórę, włosy i paznokcie. Tradycyjnie rzeżucha jest siana na Wielkanoc i stosowana do potraw oraz jako dekoracja.
  • Kiełki ciecierzycy regenerują organizm, znakomicie działają na cerę, włosy, skórę, paznokcie oraz zwiększają odporność. Pikantne w smaku, przyprawione olejem i sokiem cytrynowym stanowią niezwykle zdrową i smaczną surówkę. Potrawom nadają orzechowy zapach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *