Dieta wątrobowa: Co jeść przy problemach z wątrobą

Dieta wątrobowa ma na celu oszczędzanie chorego narządu. W tym przede wszystkim  ograniczenie ilości tłuszczu w spożywanych pokarmach i dostarczenie energii z odpowiedniej ilości węglowodanów. W związku z tym osoby z problemami wątrobowymi muszą unikać wielu pokarmów, które spożywane są na co dzień.

Dieta wątrobowa – czerstwe pieczywo lub grzanki

Dieta wątrobowa

Co ważne wszystkie potrawy podaje się tylko gotowane lub pieczone bez dodatku tłuszczu. Wykluczone jest smażenie, pieczenie i duszenie. Oto listy produktów dozwolonych i zabronionych przy diecie wątrobowej:

TAK: (ograniczona ilość) surowe masło, olej, oliwa, świeża słodka śmietanka, chudy twaróg, chudy drób, chuda cielęcina, chuda wędlina drobiowa gotowana, ziemniaki gotowane bez tłuszczu, kasza, makarony i kluski bez żółtek, jabłka, warzywa z wody, czerstwe pszenne pieczywo, sucharki, miód, dżem, soki owocowe.

NIE:  tłuste mięso, tłuste ryby,  tłuste sery podpuszczkowe, żółtka jaj, kapusta, pomidory, kalafiory, rzodkiewka, cebula, szczypiorek, fasola, groch, grzyby, wszystkie ostre przyprawy, marynaty, ocet, mocna kawa i herbata, alkohol.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.