Domowa herbatka z owoców róży

Owoce róży polnej oraz ogrodowej są jednym z najlepszych źródeł naturalnej witaminy C. Niestety suszenie róży jest wciąż zbyt mało jest rozpowszechnione. Poradzimy, jak ususzyć różę oraz podamy przepis na domową herbatkę z owoców róży!

Herbatka z owoców róży – źródło witaminy C

Przygotowanie suszu na herbatkę z owoców róży

Do przygotowania herbatki z dzikiej róży można suszyć owoce róży ogrodowej i róży polnej. Przed suszeniem różę myjemy i suszymy. Owoce w całości rozłożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Aby jak najbardziej ograniczyć straty witaminy C w czasie suszenia należy suszyć owoce w całości w lekko nagrzanym piekarniku, w temperaturze około 50 stopni C. Owoce róży można uznać za ususzone jeżeli łamią się w palcach. Suszone owoce przechowywać w szczelnie zamkniętych słojach lub puszkach.

WAŻNE! Witamina C nie ulega zniszczeniu w czasie suszenia w takiej temperaturze, dlatego ten rodzaj suszu jest najbardziej polecany zwłaszcza dla dzieci. Wykorzystuje się go w zimie na napój witaminowy.

Domowa herbatka z owoców dzikiej róży

Suszone owoce dzikiej róży opłukać, zalać przegotowaną ciepłą wodą i przykryć szczelnie. Najlepiej napar zostawić na noc lub co najmniej na 5-6 godz. Przed użyciem napój szybko podgrzać i przecedzić. Posłodzić do smaku najlepiej naturalnym miodem i podawać ciepłe.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.