Nie tylko w czasie świąt wiele osób cierpi na dolegliwości żołądkowe spowodowane przejedzeniem. Kolacje przy grillu, wesela czy chrzciny sprzyjają obfitym posiłkom, które mogą powodować niestrawność i złe samopoczucie. Zanim udamy się do lekarza można spróbować poradzić sobie na własną rękę. Oto domowe sposoby na niestrawność i problemy żołądkowe.
Spis treści
Jak uniknąć niestrawności
Najlepszą metodą na uniknięcie dolegliwości żołądkowych jest zachowanie umiaru w jedzeniu i dobieraniu potraw. Gdy jednak pomimo tego cierpimy na niestrawność, warto zażyć krople żołądkowe, które powinny znajdować w każdej domowej apteczce.
Zioła i przyprawy na niestrawność
Znakomitym środkiem doraźnym przeciwko wzdęciom i zgadze, które wystąpiły w wyniku przejedzenia, są zmieszane w równych ilościach zmielony kminek z majerankiem. Zjadamy pół łyżeczki takiej mieszanki ziołowej i popijamy zimną, przegotowaną wodą. Jeśli to nie pomaga, włączamy kolejne przyprawy, czyli gorczycę. Zjadamy pół łyżeczki zmielonej gorczycy lub łyżeczkę ziaren gorczycy w całości.
Domowe sposoby na niestrawność: Zioła dodawane do potraw
Przed dolegliwościami żołądkowymi możemy ustrzec się dzięki dodawaniu odpowiednich przypraw do potraw – są to przede wszystkim zioła wspomagające trawienie. Przyprawami możemy wzbogacić zupy, sosy, dania mięsne i rybne, a także sałatki, surówki i marynaty.
Jak dobierać przyprawy trawienne do potraw:
- Bazylia – doskonale sprawdzi się jako dodatek do rosołu, sosów z dodatkiem pomidorów oraz w zupach rybnych;
- Cząber – pasuje do serów i sosów mięsnych oraz pieczonego drobiu;
- Estragon – warto przyprawiać nim pieczeń, sałatki, surówki oraz marynaty octowe;
- Gorczyca – ziarna gorczycy to dobry dodatek do marynowanych śledzi oraz ogórków konserwowych, marynowanej papryki i pikli warzywnych;
- Imbir – suszony imbir często jest dodawany do tradycyjnych pasztetów z drobiu i dziczyzny, a także do pierników;
- Jałowiec – pasuje przede wszystkim do potraw z dziczyzny, ryby po grecku, pikantnych sosów i gotowanej kapusty;
- Kminek – jest to tradycyjny dodatek do pieczeni wieprzowej oraz kapusty – kiszonej, zasmażanej oraz surówki. Kminek warto dodawać do tłustej wieprzowiny podawanej na ciepło lub na zimno. W Małopolsce kminek często dodawany jest do chleba;
- Kolendra – doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsa, śledzi w śmietanie oraz marynowanych, a także do sosu mięsnego. Natka kolendry to tradycyjny dodatek do potraw kuchni Dalekiego Wschodu;
- Majeranek – suszony majeranek jest tradycyjnym dodatkiem do wieprzowiny (pieczeni, wędlin wieprzowych oraz galaret), pieczonej kaczek oraz gęsi, a także pasztetów mięsnych. Świetnie pasuje także do pieczonych ziemniaków, zupy ziemniaczanej oraz dań z fasoli Jaś;
- Mięta – mięto to przyprawa obecna w kuchni krajów Afryki Północnej, przede wszystkim marokańskiej. Często dodawana jest do duszonych i pieczonych mięs, a w Wielkiej Brytanii sos miętowy to obowiązkowy dodatek do pieczonej jagnięciny;
- Rozmaryn – rozmaryn tradycyjnie dodajemy do pieczeni baraniej, wołowej, a także zupy jarzynowej, grochowej i fasolowej;
- Tymianek – tymianek pasuje do wszelkich potraw mięsnych (pieczonych i duszonych), pieczonych ziemniaków, pasztetów, a także potraw z grochu i fasoli.
Jeżeli podajemy wędliny na zimno nie powinniśmy zapominać o dodatku surowego startego chrzanu, który pobudza pracę żołądka.