Świeże liście szałwii - sposoby na niestrawność

Domowe sposoby na niestrawność

Nie tylko w czasie świąt wiele osób cierpi na dolegliwości żołądkowe spowodowane przejedzeniem. Kolacje przy grillu, wesela czy chrzciny sprzyjają obfitym posiłkom, które mogą powodować niestrawność i złe samopoczucie. Zanim udamy się do lekarza można spróbować poradzić sobie na własną rękę. Oto domowe sposoby na niestrawność i problemy żołądkowe. 

Jak uniknąć niestrawności

Najlepszą metodą na uniknięcie dolegliwości żołądkowych jest zachowanie umiaru w jedzeniu i dobieraniu potraw. Gdy jednak pomimo tego cierpimy na niestrawność, warto zażyć krople żołądkowe, które powinny znajdować w każdej domowej apteczce. 

Zioła i przyprawy na niestrawność

Znakomitym środkiem doraźnym przeciwko wzdęciom i zgadze, które wystąpiły w wyniku przejedzenia, są zmieszane w równych ilościach zmielony kminek z majerankiem. Zjadamy  pół łyżeczki takiej mieszanki ziołowej i popijamy zimną, przegotowaną wodą. Jeśli to nie pomaga, włączamy kolejne przyprawy, czyli gorczycę. Zjadamy pół łyżeczki zmielonej gorczycy lub łyżeczkę ziaren gorczycy w całości.

Domowe sposoby na niestrawność: Zioła dodawane do potraw

Przed dolegliwościami żołądkowymi możemy ustrzec się dzięki dodawaniu odpowiednich przypraw do potraw – są to przede wszystkim zioła wspomagające trawienie. Przyprawami możemy wzbogacić zupy, sosy, dania mięsne i rybne, a także sałatki, surówki i marynaty.

Stek z gałązkami świeżego rozmarynu
Stek z rozmarynem

Jak dobierać przyprawy trawienne do potraw:

  • Bazylia – doskonale sprawdzi się jako dodatek do rosołu, sosów z dodatkiem pomidorów oraz w zupach rybnych;
  • Cząber – pasuje do serów i sosów mięsnych oraz pieczonego drobiu;
  • Estragon – warto przyprawiać nim pieczeń, sałatki, surówki oraz marynaty octowe;
  • Gorczyca – ziarna gorczycy to dobry dodatek do marynowanych śledzi oraz ogórków konserwowych, marynowanej papryki i pikli warzywnych;
  • Imbir – suszony imbir często jest dodawany do tradycyjnych pasztetów z drobiu i dziczyzny, a także do pierników;
  • Jałowiec – pasuje przede wszystkim do potraw z dziczyzny, ryby po grecku, pikantnych sosów i gotowanej kapusty;
  • Kminek – jest to tradycyjny dodatek do pieczeni wieprzowej oraz kapusty – kiszonej, zasmażanej oraz surówki. Kminek warto dodawać do tłustej wieprzowiny podawanej na ciepło lub na zimno. W Małopolsce kminek często dodawany jest do chleba;  
  • Kolendra – doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsa, śledzi w śmietanie oraz marynowanych, a także do sosu mięsnego. Natka kolendry to tradycyjny dodatek do potraw kuchni Dalekiego Wschodu; 
  • Majeranek – suszony majeranek jest tradycyjnym dodatkiem do wieprzowiny (pieczeni, wędlin wieprzowych oraz galaret), pieczonej kaczek oraz gęsi, a także pasztetów mięsnych. Świetnie pasuje także do pieczonych ziemniaków, zupy ziemniaczanej oraz dań z fasoli Jaś; 
  • Mięta – mięto to przyprawa obecna w kuchni krajów Afryki Północnej, przede wszystkim marokańskiej. Często dodawana jest do duszonych i pieczonych mięs, a w Wielkiej Brytanii sos miętowy to obowiązkowy dodatek do pieczonej jagnięciny; 
  • Rozmaryn – rozmaryn tradycyjnie dodajemy do pieczeni baraniej, wołowej, a także zupy jarzynowej, grochowej i fasolowej; 
  • Tymianek – tymianek pasuje do wszelkich potraw mięsnych (pieczonych i duszonych), pieczonych ziemniaków, pasztetów, a także potraw z grochu i fasoli.  

Jeżeli podajemy wędliny na zimno nie powinniśmy zapominać o dodatku surowego startego chrzanu, który pobudza pracę żołądka. 

Dodaj komentarz