Grzybobranie

Idziemy na grzyby: O czym warto pamiętać podczas zbierania grzybów

Wbrew obiegowej opinii o braku wartości odżywczych, grzyby zawierają witaminę A, PP i D, witaminy z grupy B, a także są źródłem białka. Jeśli nie przekonują was wartości zdrowotne samych grzybów, to nikt nie jest w stanie zakwestionować korzyści płynących z samego grzybobrania! Nie od dzisiaj wiadomo, że spacer to zdrowie, a tym bardziej spacer po lesie! Zatem, idziemy na grzyby!

O czym warto pamiętać podczas zbierania grzybów?

1. Upewnij się, że grzyby, które zbierasz są jadalne. Każdego roku wiele osób ląduje w szpitalu z powodu zatrucia, w niektórych przypadkach lekkomyślne spożycie darów lasu kończy się tragicznie – nawet śmiercią. Nie zbieramy grzybów, które pod kapeluszem mają blaszki (tak wygląda wiele trujących gatunków). Dotyczy to również grzybów młodych i bardzo starych (ich wygląd może nas zmylić). Jeśli nie jesteś absolutnie pewien swojej wiedzy na ten temat, zabierz ze sobą atlas (albo przeprowadź selekcję zbiorów w domu).

2. Nie zbieramy grzybów do plastikowej torby. Najlepsze będą koszyki uplecione z naturalnych materiałów, np. wiklinowe. Plastik może powodować wydzielanie się toksycznych substancji – nawet z jadalnych, zdrowych osobników.

3. Ubierz się stosownie do pogody, ale zabezpiecz się też na wypadek jej zmiany. W lesie często mamy do czynienia z nierównym terenem – najlepsze będą buty sięgające powyżej kostki, nieprzemakalne, bo ściółka często bywa mokra, nawet jeśli tego dnia nie padało. Pamiętaj też o kurtce przeciwdeszczowej, cieplejszym swetrze i wygodnych spodniach, które nie będą przeszkadzały w schylaniu się. Koniecznie zabezpiecz głowę kapeluszem lub kapturem – unikniesz podrapania przez gałęzie lub kleszcza we włosach. Jeśli wybierasz się na grzyby po obfitym deszczu – załóż kalosze!

4. Jeśli nasze zbiory będą zbyt obfite, by zjeść je tego samego dnia (lub następnego dnia rano) wtedy grzyby przechowujemy w lodówce, w nieprzykrytej misce. Zebrane grzyby można także suszyć (sprawdź, jak suszyć grzyby), kisić, solić, mrozić lub marynować (zobacz, jak marynować grzyby).

5. Wartym pamięci przyrządem jest… nożyk albo scyzoryk! I oczywiście, doświadczeni grzybiarze zwrócą uwagę, że grzyby powinno się wykręcać… Jednak czasami mały nóż się przyda, szczególnie do oczyszczenia trzonków z ziemi i piasku!

6. Pamiętaj, że grzyby, mimo wielu zalet, są ciężkostrawne – nie powinny ich jeść dzieci, a jeśli planujesz, by stały się głównym punktem obiadowego menu, zadbaj o lekkie dodatki.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.