Jajka to podstawowy składnik wielu ciast - jak wybrać jajka do wypieków

Jajka do wypieków – które są najlepsze? Jak wybrać jajka do pieczenia ciast

Jajko to symbol życia i magiczny składnik, który posiada nie tylko właściwości odżywcze, ale także zmienia właściwości fizyczne potraw. Pod, z pozoru delikatną, skorupką jajka kryje się niezwykła moc – białka i żółtka. Jajka są powszechnie wykorzystywane w kuchni, jednak swoje niezwykłe właściwości wykazują zwłaszcza w wypiekach. Sprawdź, jak wybrać najlepsze jajka do wypieków.

Jajka – dlaczego są podstawowym składnikiem wypieków?

Jajka w wypiekach to magiczny składnik. Działają spulchniająco, jak zakwas lub drożdże, a także zagęszczają ciasto – dodają wilgoci (żółtka), zmieniają strukturą ciasta, nadają kolor i smak bezom, sufletom, babkom, sernikom, kruchym ciasteczkom, muffinkom i wielu innym słodkim pysznościom. 

Jakie jajka do pieczenia – rozmiar ma znaczenie!

W przeciwieństwie do popularnego wyrażenia o rozmiarach, wielkość jajka naprawdę ma znaczenie, jeśli chodzi o pieczenie. Jeżeli w przepisie nie mamy innych zaleceń, do pieczenia zawsze używamy dużych jajek, ponieważ uwzględniają one określoną ilość płynu w ogólnych proporcjach składników ciasta. Na przykład, duże jajka ważą około 56 gramów lub 3 ¼ łyżki stołowej płynnego jajka.

Sprawdź: woda po gotowaniu jajek – jak ją wykorzystać?

PRO TIP Z JAJKIEM W WYPIEKACH – ILE WAŻY JAJKO? Waga jajka też ma znaczenie! Ile waży jajko? Duże jajko to ok. 56 g. Jeśli używamy jajek w rozmiarze S lub M, albo do wypieków dodajemy inne płyny, prostu ważymy jajka! (np. 2 jajka to 112 g, 4 jajka to 224 g, itd.). 

Dlaczego jajka dodajemy pojedynczo lub wcześniej zmieszane?

Większość przepisów wymaga albo dodawania jajek pojedynczo, dobrze mieszając pomiędzy każdym dodaniem całego jajka lub żółtka; albo mieszania jajek, zanim powoli dodasz je do ciasta. Dlaczego jajka do ciasta dodajemy pojedynczo? Jajka są płynne – składają się częściowo z wody – i zazwyczaj dodajemy je do mieszanki tłuszczów, np. utartego masła i cukru lub łączymy z olejem i cukrem. Dodawanie jajek pojedynczo daje płynowi czas na emulgowanie się z tłuszczem, zapewniając większą jednolitość. Dzięki temu ciasto będzie lekkie i sprężyste. 

Czy jajka muszą mieć temperaturę pokojową?

Często mówi się, że jaja muszą mieć temperaturę pokojową, ale w ostatnich latach toczy się na ten temat gorąca debata. W programach telewizyjnych pojawiały się nawet konkursy, w których uczestnicy piekli te same ciasta używając jajek z lodówki lub w temperaturze pokojowej. Co ciekawe, temperatura jajek nie wpływała na efekt końcowy. W przypadku temperatury najlepiej trzymać się receptury. Jeśli przepis mówi, że jajka muszą mieć temperaturę pokojową lub powinny być schłodzone, to po prostu go przestrzegajmy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *