Gotowanie jajek na twardo wydaje się proste, ale pękające skorupki mogą to zmienić w przykre doświadczenie, szczególnie gdy zależy nam na idealnie gładkich jajkach. Na szczęście istnieje kilka sposobów, aby temu zapobiec. Sprawdź, co zrobić, żeby jajka nie pękały w czasie gotowania!
Spis treści
Dlaczego jajka pękają w czasie gotowania?
Dlaczego jajka pękają w czasie gotowania? Najczęściej przyczyną jest zbyt duża różnica temperatur między samym jajkiem a wodą, do której go wkładamy. Kiedy wrzucamy zimne jajka (prosto z lodówki) do wrzącej wody, w skorupce powstają naprężenia, które mogą ją po prostu rozsadzić. Wówczas surowe białko wylewa się do wrzątku. Przyczyną pękania może być też kruchość samej skorupki.
Aby zapobiegać pękaniu jajek w czasie gotowania, warto zastosować jeden z naszych patentów.
Sprawdź, co oznaczają kody na jajkach
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania?
Istnieje kilka sposobów, aby zapobiec pękaniu jaj podczas gotowania:
Temperatura jajek. Aby ograniczyć szok termiczny, wyjmujemy jajka z lodówki na 30 minut przed gotowaniem. Dzięki temu osiągną temperaturę pokojową i będą się równomiernie się nagrzewać w czasie gotowania i dzięki temu zmniejszymy szansę na pękanie.
Delikatne gotowanie. Zamiast wrzucać jajka do wrzątku, umieszczamy je w garnku z chłodną wodą i doprowadzamy do delikatnego wrzenia. Stopniowe zwiększanie temperatury wody pozwoli jajkom się równomiernie ogrzać, minimalizując ryzyko pęknięć.
Kwaśny składnik do wody. Ocet lub sok z cytryny mogą pomóc wzmocnić skorupkę jaja. Dzieje się tak dlatego, że kwaśny roztwór nieznacznie obniża pH warstwy zewnętrznej skorupki jajka, czyniąc ją twardszą i bardziej odporną na pęknięcia. Wystarczy dodać do wody łyżkę octu lub soku z cytryny na każde pół litra wody.
Sól do wody. Również dodatek soli pozwoli zmniejszyć ryzyko pękania jajek, a dodatkowo ułatwi nam obieranie jajek.

Czego nie polecamy – nakłucie skorupki
Niektórzy polecają delikatne nakłucie tępego końca jajka szpilką przed gotowaniem. Ma to na celu uwolnić kieszeń powietrza znajdującą się wewnątrz jaja, które podczas gotowania rozszerza się i może spowodować pęknięcie skorupki. Jednak badania naukowe nie potwierdzają skuteczność tej metody. Dodatkowo zbyt duża dziurka spowoduje wyciekanie białka. Nakłucie skorupki może też ułatwić przedostanie się bakterii do wnętrza jajka, dlatego warto rozważyć inne metody wymienione powyżej.