Jak gotować owoce i warzywa, żeby były zdrowe

Wszyscy znają powiedzenie, jedz owoce i warzywa, a będziesz zdrów. Jednak nie zawsze możemy lub po prostu chcemy jeść owoce i warzywa na surowo. Jak wiadomo, procesy kulinarne (gotowanie, smażenie, suszenie) niszczą wiele naturalnych witamin tam zawartych. Na ciepło i utlenianie szczególnie wrażliwa jest witamina C, która wspiera naszą odporność. Jak zatem  przyrządzać owoce i warzywa, żeby zachowały swoje pro zdrowotne właściwości?

Aby zachować jak najwięcej witam w owocach i warzywach, trzeba przestrzegać następujących zasad:

  1. Potrawy z warzy i owoców przygotowywać tuż przed podaniem.
  2. Obrane warzywa przygotowane do gotowania wkładać do wrzątku, a nie do zimnej wody.
  3. Warzywa i owoce gotować jak najkrócej pod przykrycie, w małej ilości wody, na parze lub piec w piekarniku.
  4. Jeżeli warzywa muszą być długo gotowane należy pokroić je w większe kawałki.
  5. Unikać obierania warzy i owoców przed gotowaniem. Podczas gotowania skórka chroni nasze produkty przed utratą składników odżywczych. Skórki są bogate w błonnik oraz wiele składników mineralnych.
  6. Przed gotowaniem warzyw ze skórką trzeba ją dokładnie wyszorować. Unikać spożywania skórek z roślin pryskanych lub sztucznie pędzonych.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.