Zakwas buraczany już od kilku lat zyskuje na popularności nie tylko jako podstawa kiszonego barszczu czerwonego, ale także jako bomba witaminowa, którą spożywamy bezpośrednio ze szklanki – bez gotowania. Jak zatem zrobić zakwas z buraków? Poradzimy jak kisić buraki do picia i na barszcz.
Spis treści
Jak kisić buraki czerwone
Wbrew pozorom kiszenie buraków przebiega w ten sam sposób jak kiszenie ogórków lub innych warzyw. Zatem, jak kisić buraki? Pokrojone warzywa zalewamy solanką i resztę pracy pozostawiamy bakteriom kwasu mlekowego i procesom fermentacji. Dzięki temu otrzymujemy sok z kiszonych buraków, który podobnie jak inne kiszonki, jest skarbnicą witamin i mikroelementów.
Kiszone buraki mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. regulują przemianę materii, wspomagają odchudzanie, pomagają w walce z anemią, a także chronią nas przed wolnymi rodnikami i złym cholesterolem. Dlatego warto pić szklankę zakwasu buraczanego każdego dnia.
Składniki potrzebne na zakwas z buraków czerwonych (ok. 2 litry kwasu buraczanego)
- 1 kg buraków czerwonych
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 l letniej wody
- 1 łyżka soli
- 100 ml wody spod ogórków kiszonych lub ukiszonego zakwasu buraczanego
Jak zrobić zakwas z buraków krok po korku
- Buraki przeznaczone do kiszenia dokładnie myjemy i obieramy. Następnie, w zależności od wielkości buraków, kroimy je w połówki i kolejno w plastry.
- Pokrojone buraki układamy najlepiej w szklanym słoju lub kamionkowym naczyniu do kiszenia. Do warzyw dodajemy przyprawy – ziele, pieprz, liść laurowy i obrany czosnek.
- Dolewamy wodę spod ogórków lub ukiszony już zakwas jako starter do naszego kiszenia.
- Teraz buraki zalewamy 2 litrami letniej wody z dodatkiem cukru i soli. Woda nie może być gorąca ponieważ zabije dobroczynne bakterie. Płyn musi całkowicie przykryć warzywa.
- Słój z burakami przykrywamy talerzykiem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 – 5 dni.
- Gotowy kwas buraczany przelewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu.
PORADA! Do kiszenie buraków co picia lub na barszcz można dodać kilka plasterków marchewki, pietruszki lub selera korzeniowego. Dzięki temu uzyskamy bogatszy smak kiszonego soku z buraków.
Zakwas z buraków na barszcz
Kwas buraczany często wykorzystywany do przygotowania czerwonego barszczu. Taki kiszony barszcz podajemy w czasie tradycyjnych polskich świąt – przede wszystkim na Wigilię jako barszcz z uszkami, a także na Wielkanoc. Buraki na barszcz możemy zakisić nawet na 1-2 tygodnie przed Wigilią, zlać do butelek lub słoików i przechowywać w chłodnym miejscu.
Co zrobić z burakami po kiszeniu barszczu
Kiszone buraki, które pozostały z zakwasu po kiszeniu barszczu, świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek – na przykład sałatki z serem feta, rukolą i sosem vinegret lub świątecznej sałatki z solonymi śledziami i gotowaną fasolą. Sprawdź więcej pomysłów na wykorzystanie kiszonych buraków!