Zakwas z kiszonych buraków do picia i na barszcz

Jak kisić buraki do picia i na barszcz

Zakwas buraczany już od kilku lat zyskuje na popularności nie tylko jako podstawa kiszonego barszczu czerwonego, ale także jako bomba witaminowa, którą spożywamy bezpośrednio ze szklanki – bez gotowania. Jak zatem zrobić zakwas z buraków? Poradzimy jak kisić buraki do picia i na barszcz.

Jak kisić buraki czerwone

Wbrew pozorom kiszenie buraków przebiega w ten sam sposób jak kiszenie ogórków lub innych warzyw. Zatem, jak kisić buraki? Pokrojone warzywa zalewamy solanką i resztę pracy pozostawiamy bakteriom kwasu mlekowego i procesom fermentacji. Dzięki temu otrzymujemy sok z kiszonych buraków, który podobnie jak inne kiszonki, jest skarbnicą witamin i mikroelementów. 

Kiszone buraki mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. regulują przemianę materii, wspomagają odchudzanie, pomagają w walce z anemią, a także chronią nas przed wolnymi rodnikami i złym cholesterolem. Dlatego warto pić szklankę zakwasu buraczanego każdego dnia.

Składniki potrzebne na zakwas z buraków czerwonych (ok. 2 litry kwasu buraczanego)

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 l letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml wody spod ogórków kiszonych lub ukiszonego zakwasu buraczanego

Jak zrobić zakwas z buraków krok po korku

  • Buraki przeznaczone do kiszenia dokładnie myjemy i obieramy. Następnie, w zależności od wielkości buraków, kroimy je w połówki i kolejno w plastry
  • Pokrojone buraki układamy najlepiej w szklanym słoju lub kamionkowym naczyniu do kiszenia. Do warzyw dodajemy przyprawy – ziele, pieprz, liść laurowy i obrany czosnek.
  • Dolewamy wodę spod ogórków lub ukiszony już zakwas jako starter do naszego kiszenia.
  • Teraz buraki zalewamy 2 litrami letniej wody z dodatkiem cukru i soli. Woda nie może być gorąca ponieważ zabije dobroczynne bakterie. Płyn musi całkowicie przykryć warzywa.
  • Słój z burakami przykrywamy talerzykiem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 – 5 dni.
  • Gotowy kwas buraczany przelewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu.

PORADA! Do kiszenie buraków co picia lub na barszcz można dodać kilka plasterków marchewki, pietruszki lub selera korzeniowego. Dzięki temu uzyskamy bogatszy smak kiszonego soku z buraków.

Zakwas z buraków na barszcz  

Kwas buraczany często wykorzystywany do przygotowania czerwonego barszczu. Taki kiszony barszcz podajemy w czasie tradycyjnych polskich świąt – przede wszystkim na Wigilię jako barszcz z uszkami, a także na Wielkanoc. Buraki na barszcz możemy zakisić nawet na 1-2 tygodnie przed Wigilią, zlać do butelek lub słoików i przechowywać w chłodnym miejscu. 

Co zrobić z burakami po kiszeniu barszczu

Kiszone buraki, które pozostały z zakwasu po kiszeniu barszczu, świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek – na przykład sałatki z serem feta, rukolą i sosem vinegret lub świątecznej sałatki z solonymi śledziami i gotowaną fasolą.

Dodaj komentarz