Przechowywanie żywności w restauracjach jest bardzo ważne dla zachowania jej jakości oraz bezpieczeństwa konsumentów. Im bardziej znany i popularny lokal, tym więcej przychodzi do niego gości, co przekłada się na ilość zamawianego towaru. Jak go przechowywać, żeby jak najdłużej zachował świeżość? Postaramy się odpowiedzieć na to oraz inne pytania w tym artykule!
Spis treści
Chłodnie w restauracjach – najlepsze rozwiązanie?
Prawidłowe przechowywanie żywności jest kluczowe dla każdej restauracji, żeby zapewnić bezpieczeństwo i jakość wydawanych dań. Dla często używanych produktów, które są szybko zużywane, przechowywanie nie stanowi większego problemu, ponieważ zapasy mogą łatwo zostać uzupełnione. Jednak bardziej specjalistyczne produkty, takie jak mięso, czy owoce morza wymagają więcej uwagi. Jednym z rozwiązań jest zainwestowanie w chłodnię. Zwykła lodówka może nie być w stanie pomieścić różnych rodzajów produktów w większych ilościach.
Dzięki odpowiedniemu sprzętowi chłodniczemu można osiągnąć w szybkim tempie bardzo niskie temperatury. To daje więcej opcji przechowywania produktów. Do utrzymania stałej temperatury w takiej chłodni niezbędna będzie kurtyna paskowa, którą możesz zamówić na kurtynyPCVpaskowe tutaj: https://kurtynypcvpaskowe.pl/kurtyny-paskowe-na-drzwi/. Dzięki temu chłodnia nie będzie tracić temperatury, a Ty zaoszczędzisz na rachunkach!
Magazynowanie żywności w gastronomii
Odpowiednia rotacja zapasów żywności w magazynie jest niezwykle ważna. Dzięki temu możesz uniknąć sytuacji, w której zostanie użyty produkt po terminie ważności. A dodatkowo unikniesz strat finansowych. Zapewniając najwyższą jakość zapasów, należy przestrzegać zasady: pierwsze weszło, pierwsze wyszło.
Musisz także pamiętać, żeby żywność była przechowywana w hermetycznych pojemnikach, ze względu na to, że przez dostęp do tlenu produkty szybciej się psują. Produkty powinny być także przechowywane w specjalnych pojemnikach do tego przeznaczonych oraz dokładnie opisanych wraz z datą ważności i otwarcia opakowania!
Każdy z artykułów spożywczych powinien mieć datę ważności, a na jego etykiecie powinna być informacja o warunkach przechowywania. Produkty powinny być przechowywane zawsze zgodnie z tymi wytycznymi. Należy także etykietować przygotowaną wcześniej żywność, na takiej naklejce powinna się znaleźć nazwa, data i godzina produkcji.
Niezwykle ważne jest, żeby kontrolować temperatury w lodówce i zamrażalce. Temperatura w lodówce powinna wynosić 4 °C, natomiast w zamrażalce -18 °C. Kontrolowanie temperatur powinni wykonywać pracownicy, a częstotliwość tej czynności jest zależna od zapisów w dokumentacji GMP/GHP i HACCP, jednak najczęściej jest to 2 razy dziennie.
Warto ustalić harmonogram mycia i dezynfekcji wszystkich miejsc, w których przechowywana jest żywność. Dodatkowo pamiętaj o tym, że surowce i wyroby gotowe powinny być magazynowane oddzielnie, tak samo w przypadku żywności czystej i brudnej, czyli na przykład brudny burak – czysty i obrany burak. Może to powodować zakażenia krzyżowe.
Zadbaj także o organizację całej przestrzeni np. dzięki zastosowaniu kurtyn paskowych w swoim magazynie.
Wszystkie wskazówki dotyczące przechowywania żywności możesz znaleźć w księdze HACCP, która jest niezbędna w każdej restauracji oraz barze!
Źródło: Artykuł sponsorowany