Jak rozpalić grilla węglowego szybko i skutecznie?

Polacy zakochali się w grillowaniu. Ciepłe weekendowe wieczory chętnie spędzamy z przyjaciółmi i rodziną przy pysznościach przygotowanych na grillu. Jednak aby grillowa kolacja była udana, a wszystkie dania doskonałe trzeba dobrze rozpalić grilla, tak żeby uzyskał właściwą temperaturę. Poradzimy jak rozpalić grilla na węgiel drzewny, aby nasze danie były pyszne i zdrowe!

Zachowaj bezpieczeństwo

Grilla trzeba ustawić w bezpiecznym miejscu. Musi stać stabilnie i lekko osłonięty od gwałtownych podmuchów wiatru.

Pyszne ziemniaki z grilla z dipem ziołowym

Jaki węgiel wybrać do grillowania

Rodzaj węgla powinien być dobrany do potraw, które chcemy upiec na naszym grillu. Węgiel drzewny w drobniejszych kawałkach sprawdzi się przy mniejszych porcjach mięsa, kiełbaskach, mniejszych szaszłykach, warzywach ponieważ szybko się rozpala (10-15 min.) i daje bardzo dużo ciepła. Węgiel w postaci brykietu będzie natomiast idealny przy dużych i grubych kawałkach mięsa lub większych rybach, gdyż jest bardziej zwarty i długo oddaje ciepło. Jest mocno kaloryczny, więc można na nim osiągnąć bardzo wysokie temperatury.

Jak wybrać odpowiednią podpałkę

Jeżeli wybieramy kostkę, należy ułożyć ją na dnie paleniska, obłożyć wybranym węglem i podpalić. Drugą opcją jest podpałka w płynie. W tym przypadku wystarczy ułożyć węgiel w palenisku, polać podpałką i podpalić. Ważne, żeby podpałka była bezwonna, wtedy mięso nie przesiąknie szkodliwymi substancjami. W przypadku podpałki w płynie grillowanie zaczynamy dopiero, gdy cała podpałka zostanie spalona. Trzecią, najbardziej zdrową opcją rozpalania grilla jest użycie suchych patyczków lub drewnianych szczapek z naturalnego drewna , które stosujemy identycznie jak podpałkę w kostkach. Używając naturalnego drewna, mamy pewność że do naszego grilla nie dostały się substancje chemiczne, które mogą dostać się do jedzenia..

Kiedy zaczynamy grillowanie

Potrawy na ruszcie układamy dopiero gdy grill jest całkowicie rozpalony, węgiel staje się biały i uzyskujemy tak zwany biały żar. W trakcie grillowania nie dodajemy nowych kostek rozpałki. Wystarczy, dosypywać węgiel.

Uwaga! Sprawdź, które potrawy z grilla mogą być szkodliwe

Grilluj zdrowo

W trakcie grillowania warto używać folii aluminiowej. Nie tylko chroni mięso przed spaleniem, ale również pozwoli na zachowanie jak największej ilości wartości odżywczych grillowanych produktów. Do dań dobrze jest podać domowy ketchup i sok z pomidorów. Przetwory pomidorowe zawierają bardzo dużo likopenu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów chroniących przed rakiem. Jest też lepiej przyswajalny niż surowe pomidory. Można też wykonać marynatę do mięsa z dodatkiem pomidorów lub ketchupu.

Oto sprawdzone przepisy na dania z grilla i dodatki:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *